100.000 branitelja dobiti će po 100 KM od Vlade FBiH

38

Isplata jednokratne novčane pomoć od po 100 KM Vlade Federacije Bosne i Hercegovine braniteljskim kategorijama trebala bi biti završena najkasnije do 10. rujna, rekao je Mirza Terzo, pomoćnik federalnog ministra za pitanja branitelja.

Pomoć će dobiti oko 100.000 korisnika, s tim da se 100 KM pomoći može dobiti samo po jednoj osnovi.

“Sada će oko 50.000 korisnika, koji su ujedno i umirovljenici dobiti 100 KM kao umirovljenici, ne kao braniteljske kategorije, jer ide po jednoj osnovi. Ako financije budu osigurale novac, ostalih 50 posto korisnika će biti isplaćeno u rujnu. Puno je korisnika i sada se za sve fizički ne može stići”, pojasnio je za Faktor Terzo.

“Dakle, pomoć od po 100 KM dobit će svi pripadnici braniteljskih kategorija koji su na federalnoj razini bili na isplati za mjesec lipanj. Bilo je 103.900, kada smo iščistili popis, to je oko 100.000 korisnika koji trebaju dobiti po 100 KM” – rekao je Terzo.

Pojasnio je i hoće po 100 KM dobiti i korisnici egzistencijalne novčane naknade sa županijske razine, koji su nezaposleni i mlađi od 57 godina.

“Pomoć će dobiti samo oni koji primaju egzistencijalnu naknadu sa federalne razine, koji su se našli u lipnju na našoj isplati” – kaže Terzo.

Podsjeća kako je rok za isplatu jednokratne pomoći od po 100 KM Vlade FBiH 60 dana od stupanja na snagu Uredbe o pomoći stanovništvu.

Jednokratnu novčanu pomoć iz braniteljsko invalidske zaštite dobit će, stoji u Uredbi, korisnici prava na osobnu invalidninu, na obiteljsku invalidninu, prava na mjesečni novčani dodatak po osnovu prava i odlikovanja i prava na novčanu egzstencijalnu naknadu koja po osnovu svog statusa ostvaruju naknadu koja se isplaćuje iz proračuna FBiH pod uvjetom da nisu umirovljenici.

Novčani iznos se dijeli na jednake dijelove u slučaju korisnika koji pravo na obiteljsku invalidninu i mjesečni novčani dodatak po osnovu priznanja ili odlikovanja, ostvaruju kao sukorisnici. – prenosi Večernji.ba

Ostavi odgovor

Your email address will not be published.