Koordinacija 12. braniteljskih udruga Mostar: Kordić se sastao s udrugama HVO

51

Mostarski gradonačelnik Mario Kordić u ponedjeljak je primio u prostorijama gradske uprave visoko izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata Grada Mostara.

U povodu 32. obljetnice donošenja povijesne odluke kriznog stožera Općine Mostar kojom je 29. travnja 1992. godine, zaštita i obrana grada Mostara povjerena Hrvatskomu vijeću obrane (HVO), mostarski gradonačelnik Mario Kordić primio je u prostorijama gradske uprave visoko izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata Grada Mostara, koju čini dvanaest braniteljskih veteranskih i stradalničkih organizacija. Dan 29. travnja jedan je od najznačajnijih nadnevaka iz suvremene mostarske i bosanskohercegovačke povijesti, ključan za ratnu obranu i Mostara i cjelokupne BiH, priopćio je Grad Mostar. Nakon što je Mostar izložen napadima agresora, nacionalno mješoviti legalni sustav gradske vlasti u izvanrednoj ratnoj opasnosti Krizni stožer Općine Mostar, zaštitu i obranu Mostara odlukom povjerava HVO-u kao jedinoj legalnoj vojnoj strukturi organiziranoj u svrhu obrane. Odluku su zajednički potpisali: Milivoj Gagro, Ismet Hadžiosmanović, Zijad Demirović, Borislav Puljić, Josip Škutor, Mehmed Behmen, Ilija Filipović, Fikret Bajrić i Josip Jole Musa, priopćeno je iz Tajništva Grada Mostara. U povijesno važnoj preambuli pozvali su se na prethodne odluke Predsjedništva RBiH, a na osnovu te odluke ustrojena je ratna vlada, odnosno Općinski stožer HVO-a Mostar koji, kao tada jedina organizirana obrambena vojna formacija u Mostaru, preuzima obranu grada i već u lipnju 1992. godine, zajedno sa snagama MUP-a i HOS-a, oslobađa Mostar i dolinu rijeke Neretve.

”Ta je odluka višestruko važna. Prije svega, postavila je zakonske pretpostavke HVO-u za oružani otpor agresoru i otvorila vrata oslobađanju gotovo potpuno okupiranog Mostara koji je razaran granatama koje su ubijale i civile i branitelje grada. S druge strane, ima iznimnu povijesnu važnost jer svjedoči kako je HVO prvi stvorio okvir organizirane obrane i kako su naši branitelji, podnijevši ogromnu žrtvu, osigurali da danas uživamo mir i slobodu” – izjavio je danas gradonačelnik Kordić. Dodao je kako u današnje vrijeme kada se susrećemo s pokušajem izvrtanja povijesnih činjenica, datumi poput 29. travnja 1992. zaslužuju posebno obilježavanje. ”Zato sam danas, s posebnim poštovanjem, primio izaslanstvo dvanaest mostarskih braniteljskih udruga kako bismo obilježili ovu obljetnicu i zajednički se prisjetili poginulih branitelja, stradalnika i veterana koji zaslužuju naše poštovanje, naše sjećanje i našu potporu u svim izazovima s kojima se braniteljska populacija i njihove obitelji susreću” – kazao je gradonačelnik Kordić.

Komentari su zatvoreni