23. obljetnica smrti Mate Bobana, predsjednika Hrvatske Republike Herceg Bosne

39

Prije dva dana navršila se 23. obljetnica smrti Mate Bobana, nekadašnjeg predsjednika Hrvatske zajednice Herceg Bosne, Hrvatske Republike Herceg Bosne i Hrvatske demokratske zajednice BiH.

Mate Boban je rođen u Sovićima kod Gruda 12. veljače 1940. godine. Preminuo je u Mostaru 7. sprnja 1997. godine.

Bit će trajno upamćen kao osoba koja je u kritičnom razdoblju raspada bivše Jugoslavije na vrijeme prepoznala nakane velikosrpske politike. Početci oružanih sukoba u Republici Hrvatskoj i sve veće pregrupiranje vojnih snaga JNA na prostore Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske bili su jasan znak kako se hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini spremaju strahote etničkog čišćenja.

Neodlučnost političkog Sarajeva u to vrijeme, koje je po svaku cijenu željelo izbjeći oružane sukobe između bošnjačkog naroda i srpskih nacionalista sa jasnom porukom tadašnjeg lidera muslimanskog naroda Alije Izetbegovića kako agresija srpskih nacionalista na prostore gdje stoljećima živi hrvatski narod nije njegov rat, bila je dovoljna činjenica kako hrvatski narod u Bosni i Hercegovini mora pronaći političku i vojnu organizaciju koja bi organizirala hrvatski narod u obranu hrvatskih prostora i državotvornog prava na Bosnu i Hercegovinu.

Utemeljenje Hrvatske zajednice Herceg-Bosne pod predsjedavanjem mr. Mate Bobana i utemeljenje Hrvatskog vijeća obrane kao izvršne političke i vojne organizacije kojoj je na čelu bio predsjednik Mate Boban kao vrhovni zapovjednik, donijele su potpunu geostratešku prevagu u Domovinskom ratu, što pokojnog predsjednika Matu Bobana svrstava u red onih hrvatskih velikana koji će trajno biti upisani u hrvatsku povijest.

Magistar, Mate Boban bit će upamćen i kao prvi predsjednik Hrvatske Republike Herceg-Bosne kao jedne od tri Republike u Bosni i Hercegovini.

Nažalost, ustupci hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini interesima velikih svjetskih sila prisilili su predsjednika Bobana da odstupi sa čelne pozicije hrvatskog naroda, što je političko Sarajevo iskoristilo za konstruiranje političke izmišljotine koja je nazvana „Udruženi zločinački pothvat”.

…Politička motrišta Hrvata Bosne i Hercegovine bila su i ostala jasna i nedvojbena. Bosna i Hercegovina treba i može biti, kao neovisna i međunarodno priznata te kao subjekt međunarodnog prava, uređena samo kao zajednica tri konstitutivna naroda, s jednakim pravima na Bosnu i Hercegovinu i pravom na sebe u njoj. Unutarnji ustroj može biti definiran jedino kroz potpuno i pravedno zadovoljenje političke volje sva tri naroda. Vanjske granice Bosne i Hercegovine smatramo neupitnim i nepovredivim, dočim unutarnje crte razgraničenja mogu i moraju biti predmet političkih pregovora…” mr. Mate Boban

Tužiteljstvo Haškog tribunala je u potpunosti prihvatilo pravnu krivotvorinu političkog Sarajeva koje je iskoristilo tragediju bošnjačkog naroda i grižnju savjesti Međunarodne zajednice za politički i pravni obračun protiv suverenosti i konstitutivnosti hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Nažalost, ne može se ni na koji način zanemariti i doprinos hrvatskih političara i organizacija u pakiranju udruženog zločinačkog pothvata koje se nisu mogle pomiriti sa činjenicom kako su hrvatski branitelji na čelu sa doktorom Franjom Tuđmanom i magistrom Matom Bobanom, uspjeli izboriti državnost Republike Hrvatske i obraniti državotvornost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i trajno poslali komunističku Jugoslaviju u ropotarnicu povijesti.

U Domovinskom ratu je obranjena opstojnost hrvatskog naroda od velikosrpske agresije i državotvorno pravo na Bosnu i Hercegovinu od politike unitarista iz bošnjačkog naroda, upravo zahvaljujući hrvatskim braniteljima na čelu sa predsjednikom Bobanom i njegovim suradnicima i nitko danas nema pravo okretati glavu i zatvarati oči kada je u pitanju obrambeni karakter Domovinskog rata i temeljno pravo hrvatskog naroda na samoobranu i zaštitu svojih nacionalnih interesa u Bosni i Hercegovini”.

Ostavi odgovor

Your email address will not be published.