26. obljetnica Oslobađanjem vojarne u Čapljini udareni su temelji obrane BIH

40

Ovdje su udareni temelji obrane BiH, ali i južnog dijela Hrvatske, istaknuto je na skupu u Čapljini.

”Oslobađanjem vojarne u Čapljini, prve u BiH, spriječen je prodor zloglasne JNA i pridruženih srpsko-crnogorskih rezervista sa već zauzete Dubravske visoravni preko Čapljine do južnih dijelova Republike Hrvatske”, istaknuto je danas u Čapljini prilikom obilježavanja 26. obljetnice akcije hrvatskih vojnih snaga na oslobađanju vojarne u Čapljini. Bilo je to vrijeme odlučnosti u kojem su Hrvati bili kao jedan i tako pokazali snagu daleko nadmoćnijem neprijatelju. Ovdje su udareni temelji obrane BiH, ali i južnog dijela Hrvatske, istaknuto je.

”Na danšnji dan 1992 godine postrojbe HVO-a ušle su u vojarnu i oslobodile ju, a važno je istaknuti kako je to prva oslobođena vojarna u BIH, što je dalje bilo neobično važno za obranu same Čapljine, jer se vojarna nalazi u srcu grada, tako i za šire područje Hercegovine. Kada se pogelda tijek rata, vidi se da su nakon ove prve velike pobjede su uslijedile i druge – prvotno operacija Lipanjske zore, kada se oslobodio dobar dio područja Hercegovine , a kasnije i sve pobjede postrojbi HVO-a”, rekao je za Bljesak.info načelnik općine Čapljina dr. Smiljan Vidić. I ministar branitelja u Vladi HNŽ Oliver Soldo ističe kako je ovo važan datum za Hrvate u Čapljini i Hercegovini. ”Važno je obilježavati ove datume, kako zbog toga što je to značilo u tom trenutku, tako i za kasniju povijest i za naš život ovdje, a i najviše zbog onih koji su upravo na današnji dan ili u danima prije samog ulaska u vojarnu dali svoje živote za našu slobodu”, rekao je Soldo u izjavi za Bljesak.info. Na skupu je istaknuto kako se na ovom mjestu počeo lomiti koncept stvaranja velike Srbije, koji se provodio preko JNA i pridruženih agresora.

U akciji oslobađanja vojarne, koju je predvodio legendarni zapovjednik Božan Šimović, a koja danas nosi njegovo ime, poginula su četiri pripadnika hrvatskih postrojbi. U akciji je sudjelovala postrojba Ludvig Pavlović sa pridruženim postrojbama iz Čapljine i Ljubuškog. Prilikom akcije 17 pripadnika postrojbe je ranjeno. U krugu vojarne Božana Šimovića okupila su se brojna izaslanstva koja su položila vijence i zaplila svijeće, kako za Božana Šimovića, tako i za ostale branitelje koji su poginuli u Domovinskom ratu. Sveta misa za poginule i pokojne branitelje služena je u kapelici sv. Mihovila, u krugu vojarne. –

Ostavi odgovor

Your email address will not be published.