32. obljetnica napada na Ravno

34

Prije 32 godine započeo je napad JNA na Ravno koje je potpuno uništeno u agresiji  koja se vodila u smjeru Dubrovnika. Program obilježavanja ove obljetnice započeo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred križa na brdu Oblat i ispred spomenika prve žrtve ratne agresije Ravnog, pokojnog Nikole Brajića. Sveta Misa zadužnica je slavljena u župnoj crkvi.

U ranim jutarnjim satima, 1.listopada 1991 ., napadnuto je Ravno, a u popodnevnim satima istoga dana uslijedio je napad na Čepikuće, gdje su postrojbe JNA sa srbo-crnogorskim rezervistima zaustavljene i pretpjele poraz. Nakon tog poraza uslijedila je odmazda prema stanovnicima Ravnog, a kasnije i okolnih mjesta, gdje se vrši ubijanje, progon stanovništva, pljačka, palež i uništavanje ukupne imovine. Okupacija ovog prostora je trajala idućih osam mjeseci.

13.studenoga 1991.pripadnici ovih postrojbi vrše stravičan zločin u mjestu Kijev Do, gdje mučki ubijaju osam starijih osoba u dobi od 60-85 godina. Od njih osam , sedam su bile žene.

U ovom vremenu okupacije ubijene su 24 osobe, 19 ih je odvedeno u logore koji su kasnije razmjenjeni.

Svim hrvatskim braniteljima i svima onima koji su položili svoj život za obranu domovine nek je vječna hvala i slava!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.