Bili smo u Vukovaru – mjestu posebnog pijeteta

54

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. obilježen je  i ove  godine nizom događanja pod sloganom „Vukovar – mjesto posebnog pijeteta“.

Kordinacija Udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Mostara organizirala je odlazak i posjetu gradu Vukovaru.

 

Mirno i dostojanstveno obilježena je 28. obljetnica stradanja Vukovara u Domovinskom ratu 1991. godine. Iako je 18. studeni središnji dan obilježavanja, službeni je program obilježavanja započeo već 08. studenoga.

 

Naši su članovi iz koordinacije udruga,sugrađani i hodočasnici sa dva autobusa doputovala 17.studenoga u popodnevnim satima, te obišla Trpinjsku cestu,spomenik Blage Zadre,spomen dom hvatskih branitelja,potom otišli na mjesto masovne grobnice na Ovčari gdje smo se pomolili i upalili svijeće za poginule hrvatske branitelje i sve nevine žrtve iz Vukovarske bolnice.Pukovnik Petar Janjić-Tromblon je svedočio strašnim zločinima i egzekucijama u izlaganju koje smo odslušali. Na putu do vojarne i motela Dubrovnik, gdje smo bili smješteni,posjetili smo usput Vukovarsku bolnicu.

Središnje obilježavanje započelo je 18. studenoga, kada su u jutarnjim satima djeca vukovarskih osnovnih škola upalili svijeće duž Križnog puta od Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana do Memorijalnoga groblja žrtava iz Domovinskog rata.

Prigodni program pod nazivom „Vukovar – mjesto posebnog pijeteta“ započeo je u 10 sati. Križni put i Kolona sjećanja od nekoliko desetaka tisuća ljudi iz cijele Hrvatske,Herceg-Bosne i dijaspore je krenula prema Memorijalnom groblju.

Kod Spomen obilježja na Memorijalnom groblju mons. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski, predvodio je svetu misu i molitvu za žrtve Domovinskog rata grada Vukovara.

Biskup Perić u nadahnutoj propovijedi je poručio, “Iz bezdana poraza i tolike nedužne krvi prolivene, ukaza se velika pobjeda kao rezultat žrtve paljenice. Užasan gubitak kao neprotumačiv gubitak. Iz tragične smrti – novi život.”

 

Zatim su vijence kod Spomen-obilježja položiti predsjednica Republike Hrvatske te izaslanstva Hrvatskog sabora i Vlade te Udruge proistekle iz Domovinskog rata.

 

Prije povratka u Mostar bili smo počašćeni ručkom i odličnim vojničkim grahom a nije Nam nedostajalo niti različitih vrsta napitaka.

Iskreno Hvala organizatoru i domaćinima što su se potrudili da Nas lijepo dočekaju i  ugoste.

Ostavi odgovor

Your email address will not be published.