Bitka za Vukovar – kako smo branili grad i Hrvatsku’ izvedena u Mostaru

43

Glazbeno-scenska, edukativna i domoljubna predstava “Bitka za Vukovar – kako smo branili grad i Hrvatsku” koja emotivno propovijeda priču o gradu Vukovaru prije, tijekom i poslije rata, a čiju okosnicu čine dokumentarni filmovi “Vječni plamen”, “Bitka za Vukovar” te “Vukovar danas” održana je u srijedu u Hrvatskom domu herceg Stjepana Kosače u Mostaru.

Vukovarski branitelj i jedan od dvojice redatelja i autora ove predstave Damir Plavšić kazao je kako se kroz ovaj spektakl uprizorenja bitke za Vukovar djeci i mladima želi približiti priča o Gradu Vukovaru.

– Pričamo priču o Vukovaru, o Vukovaru kakav je bio prije rata, priču o tome kako su Vukovar punih 88 dana branila samo 1.803 hrvatska branitelja dok nas je napadala neprijateljska sila od 60.000 neprijateljskih vojnika koji su imali i tenkove i zrakoplove i helikoptere, a mi smo bili momci u farmericama. Imali smo samo ručno naoružanje, ali smo imali i veliko hrvatsko srce te smo uz zajedništvo hrvatskog naroda uspjeli nemoguće, a to je pružanje otpora takvoj neprijateljskoj sili kroz svih 88 dana – kazao je Plavšić.

Ocijenio je kako djeca i mladi danas vrlo malo znaju o bitki za Vukovar, ali i o Domovinskom ratu.

– Zbog njih sve ovo radimo i upravo zbog toga smo i pokrenuli ovaj projekt, režirali smo predstavu tako da ima edukativan karakter i ubacili smo mnoštvo specijalnih efekata da djecu i mlade držimo u pozornosti, a gledanost je iznimno velika – kazao je Plavšić.

Dodao je kako je ovo bilo 177. izvođenje predstave koja je kroz Hrvatsku i svijet prikazana pred više od 86.000 gledatelja.

Drugi autor Damir Markuš Kutina ustvrdio je kako je predstava zamišljena na način da se čitaju ulomci iz njihovih knjiga dok se istovremeno na platnu prikazuju ratni isječci iz Vukovara, tijekom čega će također nastupiti i lokalna kulturno-umjetnička društva, a sve s ciljem promicanja hrvatske kulturne baštine te prikaza zajedništva hrvatskog naroda i hrvatskih branitelja.

Organizator ovog događaja je Hrvatski dom hercega Stjepana Kosače pod pokroviteljstvom Grada Mostara, a u suradnji s mostarskim osnovnim i srednjim školama te Odjelom za branitelje Hrvatskog narodnog sabora BiH i udrugama proisteklim iz Domovinskog rata.

Ostavi odgovor

Your email address will not be published.