Branitelji HVO-a: Mostar je bitka svih izbornih bitaka za hrvatski narod

92

Dana 15.12.2020. godine u Mostaru je održana 3. sjednica Odjela za branitelje HVO-a i Domovinski rat HNS-a BiH. Na Dnevnom redu su bili: Informacija o aktivnostima na izmjenama i dopuna Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji (Izvjestitelj:član povjerenstva Drago Kopić), Informacija o aktivnostima na izmjenama i dopunama Zakona o pravima demobiliziranih branitelja i članova njihovih obitelji (Izvjestitelj: Nikica Tomić), Informacija o provedbi Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji (Izvjestitelji: Nikica Tomić, Martin Frančešević,Informacija o aktivnostima na izmjenama i dopunama Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji (Izvjestitelj: Lazar Martinović), Informacija o provedbi Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji u RH (Izvjestitelj: Martin Frančešević), te Inicijativa Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata u BiH o potrebi donošenja Zakona o zaštiti žrtava torture u BiH (Izvjestitelj: Mirko Zelenika). Nakon informacija o aktivnostima na izmjenama i dopunama predmetnih zakona, otvorena je rasprava u kojoj je sudjelovao velik broj članova Odjela, a nakon iste donešen je Zaključak da se po pitaju predmetnih izmjena i dopuna ostaje kod pretodno donešenih stavova i zaključaka Odjela, te da se daje puna potpora članovima radnih povjerenstava i grupa u daljnjem radu, uz obavezu poštivanja i zastupanja donešenih stavova Odjela, te obaveznog dostavljanja svih pisanih materijala i Prijedloga izmjena i dopuna predmetnih zakona, na raspravu i zauzimanje stavova o istim od strane Odjela za branitelje HVO-a i Domovinski rat HNS-a BiH, a što će biti i zvanični stav predstavnika HNS-a BiH u Zastupničkom i Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Kada je u pitanju provedba Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji u Republici Hrvatskoj, nakon dobijenih informacija i rasprave koja je vođena na sjednici, pozitivnim je ocijenjeno što je ubrzana obrada podnešenih zahtjeva, ali je ponovno iskazano nezadovoljstvo stupnjem primjene ovog Zakona jer je samo 109 pripadnika HVO-a ostvarlio pravo na mirovinu u RH. Odjel pozitivnim ocenjuje informaciju da su u pripremi Izmjene i dopune predmetnog
Zakona, koje bi trebale otkloniti probleme koji su uočeni u dosadašnjoj provedbi Zakona, a samim time olakšati postupak umirovljenja ranjenih i zatočenih pripadnika HVO-a.

Nakon predstavljene Inicijative Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata o potrebi donošenja Zakona o zaštiti žrtava torture u BiH donesen je Zaključak kojim Odjel za branitelje HVO-a i Domovinski rat HNS-a BiH daje punu potporu predstavljenoj Iniijativi i da se u daljnjim aktivnostima u isti proces aktivno uključe Borjana Krišto, predsjedateljica Zastupničkog doma PS BiH; Josip Grubeša, Ministar pravde u VM BiH; Mato Jozić, Ministar pravde u Vladi FBiH i Tomislav Martinović, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH.

Na kraju je Dr. Ivo Šandrk, Ravnatelj Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja podnio kratko izvješće o stupnju provedbe Revizije, te je Odjel za branitelje pozvao Hrvatice i Hrvate Grada Mostara da izađu na izbore 20.12.2020. godine slijedećim pozivom:

Poštovane Hrvatice i Hrvati Grada Mostara,

kao članovi Odjela za branitelje Hrvatskog vijeća obrane i Domovinski rat Hrvatskog narodnog sabora, kojeg čine predstavnici svih Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, hrvatski predstavnici institucija koje se bave pravima hrvatskih branitelja, predstavnici svih političkih stranaka Hrvatskog narodnog sabora,kao i predstavnici svih prostora u BiH na kojima je djelovalo Hrvatsko vijeće obrane, pozivamo Vas da svi izađete na predstojeće Lokalne izbore u Gradu Mostaru koji će biti održani 20.12.2020. godine. Mostar je ponovno napadnut, ali drugačijim sredstvima, kako bi se njima ovladalo, odnosno politički porazio hrvatski narod, ne samo u Mostaru već i u Bosni i Heregovini. Mostar je bitka svih izbornih bitaka za hrvatski narod, koju ne smijemo izgubiti.

Hrvatski branitelji su svojim zajedništvom, hrabrošću, odlučnošću, domoljubljem i vlastitom žrtvom obranili Grad Mostar, da bi on zauvijek bio hrvatski Stolni grad, i u njegovoj obrani poginuo je i ranjen veliki broj naših hrabrih branitelja. Njihova žrtva ne smije biti uzaludna, zato ne smijemo dopustiti da svojim neizlaskom na izbore izgubimo sve ono za što su naši branitelji dali ono najvrijednije što su mogli dati, a to je svoj život. Pokažimo našu hrvatsku odlučnost i spremnost u još jednoj, ovaj put drugačijoj obrani Grada Mostara, i kao naši branitelji u Domovinskom ratu, izborimo još jednu pobjedu za naš vječiti stolni hrvatski Grad Mostar.

Mostaru se ne smiju ponoviti Uskoplje, Srebrenik, Teslić, odnosno sva ona mjesta gdje žive Hrvati a koji su na proteklim Lokalim izborima pokradeni od nelegalnog Središnjeg izbornog povjerrenstva BiH, koje je svojim odlukama direktno utjecalo na rezultate izbora u kojima su Hrvati nepravedno oštećeni. Zato drage Hrvatice i Hrvati Grada Mostara, svi trebate izaći na izbore 20.12.2020. godine i svojim glasom onemogućiti bilo kakve izborne prijevare na štetu hrvatskog naroda, a to ćete učiniti samo uvjerljivom pobjedom, baš onakvom kakvom su hrvatski branitelji izvojevali u Domovinskom ratu. Neka ova izborna pobjeda hrvatskog naroda u Gradu Mostaru bude posvećenja našim poginulim braniteljima i pokažimo im da njihova žrtva za svoj narod nije bila uzaludna.

Ostavi odgovor

Your email address will not be published.