​Braniteljske udruge Hrvata u BiH nezadovoljne pogodovanjem Armiji BiH

48

Hrvatske udruge branitelja iz BiH zatražile su u srijedu da vlasti u Federaciji BiH prekinu dodjeljivanje novog statusa organizatora otpora jer bi on doveo do daljnjih podjela među braniteljima, te su izrazile nezadovoljstvo što je predloženo više bošnjačkih branitelja za tu nagradu iako su Hrvati prvi započeli obranu od srpske agresije 1991.

U priopćenju dostavljenom medijima od federalnog ministarstva branitelja i invalida Domovinskog rata traži se obustava ‘svih aktivnosti s uvođenjem nove braniteljske kategorije “Organizator otpora” te spomenice “Medalja otpora”.

Hrvatske udruge smatraju sramnim što je bošnjačkih pripadnika čak 2,3 puta više među dobitnicima ovih spomenica čime se, kako tvrde, “iskrivljuju povijesne činjenice da su pripadnici bošnjačkog naroda puno kasnije krenuli u organiziranje otpora jer je njihovo političko vodstvo smatralo da kako to nije njihov rat”.

“Povijesna je činjenica, kako je hrvatski narod u BiH organizirao otpor puno prije razdoblja koje je uzeto za definiranje kriterija za status organizatora otpora. Zadani omjer 2,3:1, za pripadnike Armije BiH prema pripadnicima HVO-a smatramo sramnim, ponižavajućim i bezobraznim iskrivljavanjem povijesnih činjenica”, navodi se u priopćenju braniteljskih udruga HVO-a.

Oni su mišljenja kako eventualnu odluku o tome tko su organizatori otpora mogu donijeti dragovoljci jer bi u suprotnom objava ovakvog popisa dodatno podijelila branitelje. “Sigurni smo kako će ovakav način rada i djelovanja pojedinaca rezultirati unošenjem dodatnog nezadovoljstva i nemira među braniteljsku populaciju pripadnika HVO-a”, navodi se u zajedničkom priopćenju.

Zbog toga pozivaju vlasti u Federaciji BiH da uopće ne uvode novu vrstu odličja, te da obustave sve aktivnosti oko dodjele statusa “organizatora otpora”. Prema medijskim najavama ukupno bi trebalo biti 614 nositelja medalje otpora u Federaciji BiH, od čega će takvih biti 186 prvih zapovjednika u Hrvatskom vijeću obrane, civilnim i vojnim vlastima Herceg Bosne još iz 1991.

Ostavi odgovor

Your email address will not be published.