Bukvarević: Proširiti Ugovor između BiH i Hrvatske radi liječenja pripadnika HVO-a

56

Službena delegacija Federacije BiH, koju je predvodio federalni ministar za pitanja boraca i invalida obrambeno-osloboditeljskog rata Salko Bukvarević, održala je u Zagrebu sastanak s delegacijom Ministarstvu hrvatskih branitelja Republike Hrvatske.

– Tom prilikom razmatrali smo realizaciju Ugovora između BiH i Hrvatske u pogledu rješavanja zahtjeva prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite. Razgovarano je o mogućnostima da se taj Ugovor proširi, pored dosadašnjih prava, i na mogućnosti liječenja pripadnika HVO-a u Hrvatskoj. Uz to razgovarano je i o mogućnostima ostvarivanja i drugih prava po Zakonu o pravima branitelja Hrvatske, koji je usvojen u prosincu prošle godine – rekao je za Fenu Bukvarević po završetku sastanka.

Ugovor trenutno reguliraju pitanja mirovina i naknada za boračko-invalidsku zaštitu.

Sudionici sastanka otvorili su i temu o zajedničkom nastupu u pretpristupnim fondovima Europske unije po projektima iz oblasti boračko-invalidske zaštite.

Također, delegacije Federacije BiH i Hrvatske razmijenile su iskustva o zapošljavanju i samozapošljavanju boraca i članova njihovih porodica i to putem boračkih zadruga.

– Dogovoreno je i da se uspostave radna tijela koja će pripremiti konkretna rješenja po svakom od navedenih pitanja i da ćemo nastaviti suradnju u cilju pomoći pripadnicima braniteljskih populacija u BiH – poručio je ministar Bukvarević.

Na poziv ministra branitelja Hrvatske Tome Medveda u Zagrebu je boravila delegacija FBiH, u kojoj su osim Bukvarevića, bili savjetnik predsjednika Federacije BiH Pavo Šljivić, savjetnik potpredsjednice Federacije BiH Advan Akeljić, županijski ministar za boračka pitanja u Zapadno hercegovačkoj županiji Mladen Begić, pomoćnik federalnog ministra za pitanja boraca Martin Frančešević i glavni inspektor u Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida obrambeno-osloboditeljskog rata Elvir Međuseljac.

Izvor: Pogled.ba

Ostavi odgovor

Your email address will not be published.