Bukvarević: U budžetu za 20.000 branitelja predviđeno 50 miliona KM

58

Federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević kazao je da je u budžetu za 2020. godinu predviđeno 50 miliona KM za egzistencijalne naknade demobilisanim borcima/braniteljima.

To bi, prema relevantnim procjenama, trebalo biti dovoljno za oko 20.000 boraca Armije BiH i HVO-a koji bi naredne godine trebali ostvariti pravo na ovu naknadu.

Oružane snage

Zaključno sa 10. prosincem, kako nam je potvrdio ministar, 16.745 boraca pokrenulo je proceduru za ostvarivanje prava na egzistencijalnu naknadu.

– Do tog datuma 12.345 boraca je dobilo pravosnažna rješenja. Tako je 10. prosinca 9.498 boraca dobilo svoju naknadu za sve mjesece kako im stoji u rješenju. Izborili smo se da ove naknade budu isplaćivane do 10. u mjesecu, u isto vrijeme kada i primanja dobivaju porodice poginulih branitelja, invalidi i dobitnici priznanja. Budući da je prosječna naknada za svakog branitelja oko 200 maraka, procjenjujemo da je 50 miliona dovoljno za naknade u narednoj godini – kazao je Bukvarević.

Prema njegovim riječima, ove je godine u budžetu bilo 25.000.000 KM, a Vlada FBiH je usvojila isplatni koeficijent od 5 KM za svaki mjesec u oružanim snagama, piše Avaz.ba.

Isplatni koeficijent

– To znači da će za 2020. biti dovoljno sredstava za sve branitelje. Ukoliko se desi da to pravo ostvari veći broj branitelja, Vlada će moći korigirati isplatni koeficijent, što bi značilo nižu naknadu. Nadamo se da to toga neće doći i potrudit ćemo se da ispoštujemo sve obaveze – zaključio je Bukvarević.

Ostavi odgovor

Your email address will not be published.