​Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

34

Domovinska i iseljena Hrvatska danas obilježava 5. kolovoza Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

To je dan kada je vojno redarstvenom akcijom Oluja prije 24 godine oslobođen Knin – dotadašnje središte i simbol srpske pobune, a na kninskoj se tvrđavi zavijorila hrvatska zastava. Oluja je uz Bljesak ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata.

U Kninu se održava središnja svečanost, kojoj je nazočan cijeli hrvatski državni vrh, visoki državni i vojni dužnosnici, članovi obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja u “Oluji” i stopostotni hrvatski ratni vojni invalidi Domovinskog rata.

Program je počeo u 6.30 sati budnicom u izvedbi Orkestra Oružanih snaga RH. U 8:00 sati je upriličeno polaganje vijenca i paljenje svijeća na Spomeniku hrvatske pobjede „Oluja ’95“.

8.00 – Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović stigla je na Trg dr. Ante Starčevića u Kninu. S njom su i premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, ministar obrane Damir Krstičević, ministar branitelja Tomo Medved...Program je započeo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća. Minutom šutnje odana je počast hrvatskim braniteljima, ali i nedavno poginulom pripadniku hrvatskih Oružanih snaga u Afganistanu Josipu Briškom.

8.31 – Govor je održala predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir:

– Srbiji smo ponudili suradnju i otvorili vrata, a zauzvrat smo tražili samo istinu. Nismo je dobili, oni šute o našim nestalima, a hrvatski narod nitko ne može poniziti.

8.34 – Oluja je bila trenutak koji je promijenio povijest. Taj datum ima poseban značaj za sve nas, rekao je na početku svog govora premijer Plenković:

– Oslobodili smo naš teritorij i svijetu poručili da hrvatski narod sam odlučuje o svojoj sudbini. Dan hrvatske pobjede uvijek ćemo slaviti jer u nama budi emocije i vraća nas u dane kada smo dokazali da nam nijedan cilj nije nedostižan. Nikad nećemo prestati tražiti pravdu za sve žrtve Domovinskog rata. Radimo na rasvjetljavanju svih ratnih zločina i na pronalasku svih nestalih. Naša djeca moraju znati, da nije bilo Oluje, Hrvatska bi danas bila drukčija. Ne bi bila cjelovita, ne bi imali autocestu, ne bi uživali u ljepotama Plitvica, a Karlovac i Sisak bili bi na prvoj liniji fronte.

Plenković je dodao i kako smo odlučni u nastojanjima da što prije nabavimo borbene avione kako to i priliči jednoj članici NATO-a.

8.45 – Neka je slava svim junacima koji su dali živote za to da bi svi mi i buduća pokoljenja živjeli u slobodnoj i samostalnoj Hrvatskoj. Ovdje odajemo počast i Josipu Briškom koji je dao svoj život u Afganistanu. Moramo biti svjesni da su sve vrijednosti koje smo postigli u Domovinskom ratu utkane u našu domovinu. Budućnost Hrvatske ovisi o nama, toga moramo biti svjesni, rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

8.54 – Svaki put kad sam u Kninu prolaze me trnci jer znam da je ovdje na današnji dan, uz krvave žrtve, otvorena nova stranica povijesti hrvatskog naroda. Vizija predsjednika Tuđmana, vizija slobodne, neovisne i demokratske Hrvatske. Naš barjak na tvrđavi, postao je naša stvarnost, rekla je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović:

– Poslali smo poruku svijetu da imamo pravo sami odlučivati o svojoj sudbini. to pravo spremni smo braniti pred bilo kime i bilo čime, sada i zauvijek. Kao prva hrvatska predsjednica danas imam čast pokloniti se svim braniteljima koji su dali svoje živote, zdravlje…Od nas političara ne očekuju se svađe koje potiču apatiju, beznađe i podjele jer na ovom mjestu izborili smo se da upravljamo vlastitom sudbinom. Mi smo ti koji snose tu odgovornost, svi mi, jer ovo je naša domovina, jedna i vječna i upravo ovdje citirat ću generala koji je rekao:

– Rat je gotov, okrenimo se budućnosti, rekla je predsjednica.

Dodala je kako je naš zadatak Hrvatsku učiniti prosperitetnom zemljom u kojoj se cijeni život i svaki čovjek.

9.44 – Počeo je drugi dio službenog programa, onaj na kninskoj tvrđavi. Uz izvođenje himne, podignuta je hrvatska zastava.

10.00 – Čitaju se imena poginulih i nestalih branitelja u akciji Oluja.

10.15 – Počeo je program “Krila Oluje”. Knin nadlijeću vojni zrakoplovi.

10.33 – U zračnom programu sudjelovali su mimoletom borbeni zrakoplovi  Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Akro grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) “Krila Oluje”  je iznad Kninske tvrđave izvela je svoj program . Tijekom svečanosti na Kninskoj tvrđavi ispaljena su i 24 počasna plotuna u spomen na 24 obljetnicu VRO Oluja.

Po završetku programa na Kninskoj tvrđavi nazočni su se mimohodom uputili prema crkvi Gospe velikog hrvatskog krsnog zavjeta gdje će biti služena svet misa za Domovinu. Misu će predvoditi zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić.

10.34 – Predsjednik SDP-a Davor Bernardić izjavio je u ponedjeljak u Kninu da je Hrvatska ujedinjena u Domovinskom ratu, što je početna točka s koje se treba početi graditi budućnost, a za što je potreban netko sa stavom.

Čestitajući Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, Bernardić je rekao da je Oluja simbol pobjede, ali i slobode koja je izborena da bi ljudi mogli stvarati, graditi i raditi u Hrvatskoj, te živjeti dostojanstveno od svog rada, a ne da moraju iseljavati u Irsku ili Njemačku.

“Zato danas odajemo dužno poštovanje svim hrvatskim braniteljima, a pogotovo onima koji su dali svoj život za domovinu. Odajemo i dužno poštovanje svim civilnim žrtvama rata. Ne ponovilo se”, poručio je Bernardić u Kninu, gdje prisustvuje svečanosti obilježavanja vojno-redarstvene operacije Oluja.

12.15 – Pripadnici HOS-a, predvođeni Antom Skejom, prošetali su Kninom i nekoliko puta uzviknuli pozdrav “Za dom spremni”, javlja N1.

12.35 – Ministar Medved se osvrnuo na komentare srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića ponovivši da Hrvatima, koji su slobodu platili krvlju, ne treba tumačiti povijest.

– Mi smo stvarali noviju hrvatsku povijest i svjedoci smo toga vremena te nam nitko ne treba tumačiti našu povijest. Svoju slobodu smo krvlju platili. Ponosni smo na svaki detalj naše povijesti i što smo pripadali generaciji s predsjednikom Franjom Tuđmanom na čelu, rekao je.

12.51 – Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava u ponedjeljak je u Kninu komentirao događaj na Sinjskoj alki, prilikom koje je upravo on dobio najglasniji pljesak publike, rekavši da pljesak nije bio upućen njemu već gradu Vukovaru i njegovim braniteljima.

“Pljesak koji je upućen gradonačelniku Vukovara prvenstveno je upućen braniteljima grada Vukovara, s obzirom što grad Vukovar i njegovi branitelji predstavljaju za stvaranje Hrvatske države. Mislim da je taj pljesak veliko priznanje njima i gradu Vukovaru”, poručio je Penava.

Penava je također komentirao VRO Oluju i što za njega znači grad Knin.

“Uvijek je ovdje poseban osjećaj doći, definitivno ta jedna emocija i veličanstvena pobjeda Hrvatske vojske, s kojom smo na veličanstven način demonstrirali u najtežim uvjetima koliko je učinkovita vojska te smo vratili okupirana područja i stvorili preduvjete za mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja”, naglasio je Penava.

Dodao je kako je “sve ostalo povijest” te da nam ostaje izrađivati hrvatsko društvo da bude “što više po mjeri hrvatskog čovjeka i svih građana koji u Hrvatskoj žele živjeti”.

Penava je komentirao i jučerašnji govor predsjednice republike Kolinde Grabar Kitarović, koja je pritom ustvrdila “kako ju je gotovo grizla savjest” te da je htjela “uhvatiti pušku i otići na bojište”.

“Zločesto je baš na današnji dan komentirati takve stvari. Ovo je jedno grandiozno djelo povijesnog karaktera za hrvatski narod i državu, i sve drugo na ovaj dan osim slavlja je po meni suvišno”, zaključio je Penava.

Novinari su Penavu upitali i u kakvim je odnosima s bivšim predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom koji je najavio svoju kandidaturu za predsjednika te stranke.

“Ponavljam, odvlačimo pozornost od bitnih stvari. Nisam u kontaktu godinama, žao mi je što nisam, razdvojili su se putevi”, zaključio je Penava.

Čestitka našeg predsjednika Dragana Čovića;

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović uputio je čestitku predsjednici Republike Hrvatske, predsjedniku Hrvatskog sabora i predsjedniku Vlade Republike Hrvatske povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 24. obljetnice vojno-redarstvene akcije „Oluja“:

“Poštovana predsjednice gospođo Grabar Kitarović,

poštovani predsjedniče Hrvatskoga sabora gospodine Jandroković,

poštovani predsjedniče Vlade gospodine Plenković,

svaka godišnjica veličanstvene vojno-redarstvene akcije „Oluja“ potiče nas na razmišljanje o zajedništvu, ljubavi prema domovini i borbi za slobodu. Prevelika žrtva koju su podnijeli svi sudionici i stradalnici za slobodnu i samostalnu Hrvatsku zadužuje nas, uz beskrajnu zahvalnost, da sve buduće naraštaje učimo o snazi hrvatskoga čovjeka koja se posebno ogledala u onim teškim vremenima za cjelokupan hrvatski narod.

Time su zadužili sve nas da uvijek, bez iznimke, podignute glave i s ponosom govorimo kako je Domovinski rat bio časna borba za nacionalnu slobodu, neovisnost i samostalnost. Danas se ta borba vodi drugim sredstvima. To osjetimo posebno mi, Hrvati Bosne i Hercegovine, kojima se spočitavaju identitet, kultura i nacija, te brane izražaji svega onoga što jedan povjesni narod čini. Vojno-redarstvena akcija „Oluja“ nije bila samo borba za pozitivne vrijednosti u Hrvatskoj, nego i u Bosni i Hercegovini; dala je i nama nadu da se kroz ustrajnost i hrabrost može postići sloboda. Te vrijednosti posebno baštinimo danas.

U ime hrvatskog naroda Bosne i Hercegovine i u svoje osobno ime, svim Hrvatima i Hrvaticama u Domovini i inozemstvu, posebice hrvatskim braniteljima koji su svojim djelima osigurali jedinstvo i cjelovitost današnje Republike Hrvatske želim sretan Dan pobjede i domoviske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 24. obljetnicu vojno-redarstvene akcije „Oluja“, navedeno je u čestitci.

Čović je uputio čestitku i ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu i hrvatskim braniteljima, fra Marku Duran, gvardijanu samostana Sv. Ante Padovanskog u Kninu i gradonačelniku Knina.

 

Ostavi odgovor

Your email address will not be published.