21.godišnjica smrti prvog predsjednika Republike Hrvatske i HDZ-a dr.Franje Tuđmana

54

Dr.Franjo Tuđman je preminuo od komplikacija izazvanih unutarnjim krvarenjem, 10.prosinca 1999. godine, u 23:15 sati, nakon četrdeset dana liječenja, u Kliničkoj bolnici Dubrava, u Zagrebu. Od 11.do 13.prosinca 1999. godine tijelo pokojnog Predsjednika izloženo je u Predsjedničkim dvorima na Pantovčaku gdje su mu tisuće ljudi iskazale posljednju počast. Pokopan je 13. prosinca 1999. godine u posebnu upravo izgrađenu grobnicu na ulazu u Mirogoj, iza crkve Krista Kralja a ispratilo ga je blizu 200.000 ljudi.

Smrću prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana je završilo najuspješnije doba novije hrvatske povijesti i obnova hrvatske državnosti. To doba čini kraj polustoljetnog komunističkog režima i stvaranje samostalne i suverene Republike Hrvatske. Unatoč nepovoljnim međunarodnim okolnostima i agresiji kojoj je Hrvatska bila izložena, konačno se ispunio neprekidni tisućljetni san Hrvata za samostalnom i slobodnom državom. Njegov odlazak najavio je promjene u unutarnjoj i vanjskoj politici Republike Hrvatske.

Tuđman je bio jedan od rijetkih državnika koji je uspio pretvoriti svoje dalekosežno promišljanje, svoju viziju i borbu za hrvatsku državu u stvarnost. Tuđmanova vizija bila je slobodna, neovisna i suverena Hrvatska, demokratska i višestranačka država koja pripada Europi.

Tuđmanovo političko umijeće, idejna i intelektualna širina temeljena na dugogodišnjem povijesnom izučavanju, kao i osobno te obiteljsko iskustvo,smatra Plenković, u velikoj su mjeri pridonijeli ostvarenju hrvatskih strateških nacionalnih interesa.

“Pod njegovim vizionarskim vodstvom, zahvaljujući jedinstvu, požrtvovnosti i hrabrosti hrvatskog naroda, a posebno hrvatskih branitelja, Hrvatska je ostvarila svoje najveće uspjehe: uvođenje demokratskog višestranačkog sustava, neovisnost i međunarodno priznanje, obranu od agresije velikosrpskog Miloševićevog režima, oslobođenje zemlje vojnoredarstvenim operacijama Bljesak i Oluja, kao i mirnu reintegraciju Podunavlja, završetak sukoba u BiH te obnovu ratom razrušenih krajeva Hrvatske”.

Govoriti o liku i djelu Franje Tuđmana znači prisjetiti se presudnih povijesnih dana Domovinskog rata, stvaranja naše Hrvatske. Zahvaljujući svojoj viziji, trasirao je put hrvatskome narodu prema budućnosti, ne gledajući u prošlost, stvarao je ponosnu, samostalnu i neovisnu državu i na tome mu veliko hvala. On se uistinu vodio onom svojom poznatom: sve za Hrvatsku, a jedinu nam Hrvatsku nizašto”, ispričao je bivši ministar obrane Damir Krstičević, podsjetivši kako je i ministar obrane SAD-a kazao kako je Hrvatska vojska za vrijeme oslobodilačke operacije Oluja bila vrhunski organizirana te da je između ostalog, imala i vrhunske političke smjernice.

 

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Your email address will not be published.