Na spomeniku su uklesana sva imena poginulih Hrvata, i to 11 imena poginulih u Prvom svjetskom ratu, 172 imena poginulih u Drugom svjetskom ratu, te 52 poginula Hrvata iz općine Jablanica u Domovinskom ratu.„S obzirom na to da na području Jablanice ne postoji nijedan spomenik Hrvatima Jablanice koji je obilježio njihova stradanja kroz povijest, smatramo da njegovo postavljanje od iznimne važnosti za ovu općinu“, kazao je predsjednik Udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO HB općine Jablanica, Ivan Rogić.

Idejni tvorac spomenika koji je večeras postavljen na obroncima Milaševca je fra Vendelin Karačić, a izvedbeni projekt potpisuje tvrtka Urbis 86 iz Širokog Brijega.

Spomenik isklesan iz kamena domaćim radnim snagama kompanije MT „Gabro“, Jablanica a pripremu terena i uređenje okoliša uradili su mještani Doljana.

General HVO-a Stanko Sopta je naglasio kako nijedan rat nije obišao Doljane, Soviće, Risovac, Polja i da su u svakome ratu ljudi s tih područja davali svoj udio, odnosno svoje živote.

„Ovaj spomen znak je priča o životima i tijelima naših vitezova, vitezova ove zemlje, ovog obzorja, ovih visova. Svako je ovo ime naša svetinja, a na osobit način ponos i svetinja svoje obitelji i svoga zavičaja „ kazao je general  Sopta.

Istaknuo je kako je ovaj spomenik jedno veliko hvala i zavjet potomcima da ne zaborave svoju povijesti i žrtvu svojih junaka.

Vojni biskup ordinarij u Bosni i Hercegovini Tomo Vukšić, je nakon blagoslova spomenika i molitve za sve poginule Hrvate istaknuo važnost sjećanja i spominjanja onoga što je bilo.

„Važno je sjećati se onoga što je prošlo, jer  istovremeno to sjećanje na takav način postaje povijest ispisana na osobit način, ispisana na ovome kamenu jer je to tako“, kazao je biskup Vukšić. Naglasio je da  zaista ima pravo pjesnik kad kaže ‘Tko na tvrdoj stijeni svoju povijest piše, tome nitko ne može prošlost da izbriše’.

„Onaj tko je zamislio ovaj spomenik prije svega je mislio na buduće, sjećajući se njih mislio je na  nas i na našu budućnost i upravo zato što spomenik upućuje na buduće zavrjeđuje još veću pohvali. On je postavljen kao prst koji pokazuje prema gore i time ovu žalosnu priču povijesti pretvara u pripovijedanje radosne kršćanske nade“, zaključio je biskup Vukšić.

Prilikom svečanosti naglašeno je i to da je datum otkrivanja spomenika uočnica pred svetog Iliju proroka koji je zaštitnik Bosne i Hercegovine i patron župe Doljani.

Centralna svečanost uz misno slavlje koje okuplja mještana Doljana iz svih krajeva svijeta održat će se sutra u 11 sati na platou ispred župne Crkve sv. Ilije u Doljanima.