Državni vrh minutom šutnje na kninskoj tvrđavi odao počast poginulima

44

 

1. Budnica ulicama Knina

Budnicom ulicama Knina počela je u subotu proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 22. obljetnice vojno-redarstvene operacije “Oluja”. Budnica je počela u 7 sati, a izveo ju je Orkestar Oružanih snaga RH.

2. Polaganje vijenaca

Svečanoj proslavi u Kninu prisustvuje oko 8.000 posjetitelja. Do sada je zabilježen jedan prekršaj iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i jedan u vezi droga, izvijestila je policija u podne.

Nakon budnice na Trgu Ante Starčevića kod spomenika pobjede “Oluja 95” u 8:35 sati zajednički vijenac položili su predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković, župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, kninski gradonačelnik Marko Jelić te predstavnici udruga branitelja iz Domovinskog rata. Misu za poginule branitelje predvodio je potom vojni biskup mons. Jure Bogdan.Dužnosnici su se potom uputili na kninsku tvrđavu, gdje je uslijedio nastavak programa i prigodni govori.

Nakon polaganja vijenaca, Predsjednica je novinarima dala kratku izjavu u kojoj je rekla da se treba pokloniti svim žrtvama. Cijelu izjavu možete pročitati na ovoj poveznici.

3. Vojno-akrobatski ceremonijalni program

Nakon polaganja vijenaca uslijedio je vojno-akrobatski ceremonijalni program Počasno zaštitne bojne na Trgu Dr. Ante Starčevića te mimohod motocikla i motora.

4. Program na kninskoj tvrđavi i podsjećanje na ulazak Hrvatske vojske u Knin i zračni mimohod

Program na kninskoj tvrđavi počeo je u 9:20 sati čitanjem povjesnice o vojno-redarstvenoj operaciji “Oluja”, imena poginulih i nestalih pripadnika u toj operaciji te minutom šutnje.

Zvonjavom crkvenih zvona i ove se godine podsjetilo na ulazak pripadnika Hrvatske vojske u Knin, nakon čega je podignuta hrvatska zastava uz himnu, a u povodu 22. obljetnice Oluje ispaljeno je 22 plotuna iz topničkih oružja.

Potom je uslijedio zračni mimohod zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u kojem sudjeluje osam postroja – helikopteri Bell, helikopteri KW OH-58, helikopteri MI8, zrakoplovi Zlin 242, zrakoplovi AT-802, zrakoplovi CL-415, zrakoplovi PC-9, zrakoplovi MIG 21.

U 10 sati na kninskoj tvrđavi nazočnima i javnosti obratili su se predsjednica Republike, predsjednik Hrvatskog sabora, predsjednik Vlade i kći branitelja poginuloga u “Oluji”.

5. Svečani mimohod prema crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta

U 10:30 sati krenuo je mimohod povijesnih postrojbi, zastava iz Domovinskog rata, ešalona hrvatskih branitelja, tri ešalona Oružanih snaga, MUP-a, vatrogasaca, dužnosnika i uzvanika s kninske tvrđave prema crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta, u kojoj se od 11:30 sati održava misa za Domovinu i sve poginule branitelje.

Predvodi je vojni biskup mons. Jure Bogdan u zajedništvu sa šibenskim biskupom mons. Tomislavom Rogićem. Dužnosnici i uzvanici susrest će se sa stopostotnim hrvatskim ratnim vojnim invalidima prve skupine i članovima obitelji branitelja poginulih i nestalih u “Oluji” u 12:40 sati, a za 13 sati predviđen je obilazak braniteljskih zadruga.

6. Glazbeni koncert i vatromet

Navečer će na Trgu dr. Ante Starčevića domoljubni koncert održati ‘Prljavo kazalište’, a program završava vatrometom u 23 sata. (Hina)

Ostavi odgovor

Your email address will not be published.