FOTO: Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje i 29.obljetnica uspostave HZ Herceg Bosne

55

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća predstavnici Hvidre Mostar i Udruga proisteklih iz Domovinskog rata na čelu sa osnivačem i prvim dopredsjednikom HZHB te ratnim gradonačelnikom HVO-a Mostar gosp.Jadranom Topićem, u znak poštovanja i sjećanja na uspostavu Hrvatske zajednice Herceg Bosne, danas su odali počast za hrvatske branitelje i  sve nevino stradale žrtve grada heroja Vukovara i Škabrnje.

Na današnji dan u Grudama prije točno 29.godina utemeljena je Hrvatska zajednica Herceg Bosna. Hrvatska zajednica Herceg-Bosna kao politička, kulturna, gospodarska i područna cjelina Hrvata u BiH, sa sjedištem u Mostaru utemeljilo ju je hrvatsko političko vodstvo reagirajući na srpsku agresiju u Hrvatskoj i BiH, da bi se u kolovozu 1993. godine, slijedeći Owen – Stoltenbergov plan mirovni plan, preoblikovala u Republiku. U njen sastav ušlo je 30 općina: Jajce, Kreševo, Busovača, Vitez, Novi Travnik, Travnik, Kiseljak, Fojnica, Dobretići, Kakanj, Vareš, Kotor Varoš, Tomislavgrad, Livno, Kupres, Bugojno, Uskoplje, Prozor, Konjic, Jablanica, Posušje, Mostar, Široki Brijeg, Grude, Ljubuški, Čitluk, Čapljina, Neum, Stolac i Ravno. Hrvatska zajednica Herceg-Bosna, kao politička, kulturna, ekonomska i teritorijalna organizacija hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini utemeljena je 18. studenog 1991. godine. Osnovana je od strane političkog vrha Hrvata u Bosni i Hercegovini, kao odgovor srpskoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu i Hrvate u toj zemlji. Hrvatska zajednica Herceg-Bosna 28. kolovoza 1993. prerasta u Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu,kao hrvatsku upravnu jedinicu u sklopu Bosne i Hercegovine. Hrvatska Republika Herceg-Bosna kao politička i teritorijalna cjelina je ukinuta potpisivanjem Washingtonskog sporazuma 18. ožujka 1994. godine.

Punih 87 dana grad heroj odolijevao je srbočetničkim napadima. Stanovnici Vukovara tri su mjeseca proživljavali pakao, a kad je 18. studenog Vukovar pao – najgore je tek došlo. 22.000 stanovnika protjerano je iz grada, a JNA i paravojne jedinice počinile su najveći pokolj u Domovinskom ratu.

Više od 200 ranjenika iz vukovarske bolnice, odveli su na farmu Ovčara. Zarobljenike su potom pogubili i tijela bacili u jamu.

Unatoč preporukama epidemiologa, u vukovarskoj Koloni sjećanja kojom je danas u Vukovaru obilježena 29. obljetnica stradanja toga grada u Domovinskom ratu, okupilo se na tisuće domoljuba.

Osim pada Vukovara, danas se obilježava i 29. godišnjica masakra u Škabrnji gdje je poginulo ukupno 86 civila i branitelja.

Ostavi odgovor

Your email address will not be published.