FOTO/Obilježena 77. godišnjica bleiburške tragedije i križnoga puta

35

Taj zločin koji su počinile komunističke vlasti bivše Jugoslavije, držanje 45 godina u tajnosti, o njemu se nije smjelo govoriti, što je i logično jer su počinitelji bili oni koji su predstavljali komunistički sustav i tajili istinu o tom događaju i štitili odgovorne. Na križnom putu ubijeno je nekoliko desetaka tisuća ljudi. Ubijeni su svirepo, mučki i bez suđenja, rekao je Jandroković.

U organizaciji Koordinacije Udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Mostara danas je održano hodočašće i komemoracija žrtvama Bleiburške tragedije na Hrvatskoj Udbini.

Svetom misom pred Crkvom Hrvatskih mučenika obilježena je 77. obljetnica bleiburške tragedije, križnoga puta i poraća u drugom svjetskom ratu.

Gospićko-senjski biskup Zdenko Križić obratio se prisutnim hodočasnicima riječima da ni jedan narod ne smije zaboraviti svoje žrtve, ne smije to ni naš narod, ali sjećanje na žrtve ne smije nas nikada ispunjati mržnjom prema ikome. Mržnja nikad ne jača život ona ga truje. Mi se okupljamo na ovaj dan, na ovom mjestu kao vjernici da molimo za sve žrtve koje su stradale u tom vremenu od kojih se mnogima nikada nije saznalo za grobno mjesto, ali mi znamo da Bogu ništa nije nepoznato. Ovim žrtvama našeg naroda najviše će koristiti naša molitva i to je ono najplemenitije što za njih možemo učiniti. To je jedini razlog našeg okupljanja na ovo mjesto, zato je važno da sve bude pobožno i dostojanstveno. Žrtve će nam zato biti zahvalne jer se samo to od nas i očekuje. Zato, hvala svima vama koji niste žalili puta i umora da dođete ovdje moliti i slaviti Svetu misu koji je najjači izričaj naše zahvalnosti Bogu. Hvala svima koji podržavaju ovu komemoraciju kao izričaj našeg sve narodnog pijeteta prema tim žrtvama. Žrtve nikada ne bi smjele biti uzrokom razdora i podjela nego jedinstva i zajedništva u suosjećanju i osudi svakog nasilja gdje se god događalo i odakle god ono dolazilo.

Svetu misu na Trgu ispred Crkve hrvatskih mučenika predvodio je mons. Ivan Ćurić, pomoćni biskup đakovačko – osječki koji se obratio nazočnima biranim riječima. Danas sluga božji, kardinal Franjo jasno je naznačio da je riječ o izvanredno složenom i tragičnom vremenu, naglašavajući da za crkvu i za narod nije bilo težega razdoblja, nego što je bilo baš vrijeme prije drugog svjetskog rata, za vrijeme rata i neposredno nakon rata. To je vrijeme u kojem su se ubacili suprotni računi i ambicije, sile i interesi, stare nepravde i nove osvete, vrijeme u kojem su se hrvali svjetovi. Zašto su toliki morali skončati, svi jednako osnaženi kao neprijatelji, tolika poslijeratna stratišta, jame, putovi smrti, deportacije, tolike one tamne noći, koje su odmah poslije rata jednostavno gutale ljude po svim našim gradovima i selima, među njima veliki broj svećenika, redovnika i redovnica, mnogi još i danas ostaju skriveni bez spomen obilježja.

Većina vjernika koja se okupila na današnjoj proslavi, Udbinu doživljava kao privremeno rješenje. Gotovo svi su razočarani potezom austrijskih vlasti, ali unatoč razočaranju, sudionici su zadovoljni što nakon pandemijskih godina mogu odati počast žrtvama križnog puta.

 U povratku su hodočasnici iz Mostara, Širokog i okolnih mjesta svratili u kraljevski grad Knin te na Trgu Ante Starčevića svim braniteljima poginulim i nestalim u Vojno redarstvenoj operaciji Oluja upalili svijeću i uputili molitvu za pokoj njihovih duša. 

Na kraju putovanja i povratku svojim kućama svi hodočasnici su bili jednoglasni u ocjeni da je sve proteklo u najboljem redu, te da se i sljedeće godine svi sretnemo u miru i dobrom zdravlju na 78.obljetnici bleiburške tragedije i križnog puta.

Ostavi odgovor

Your email address will not be published.