(Foto)Dan Hvidre – Hvidra obilježila 30.obljetnicu postojanja

117

U povodu obilježavanja Dana hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata, Udruga HVIDRA Mostar je danas svečano obilježila 30. obljetnicu svog postojanja i aktivnog rada.

Svečanost je započela polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred Hrvatskog doma herceg Stjepan Kosače. U spomen na hrvatske branitelje vijence je položilo izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora predvođeno predsjednikom Čovićem, predstavnici HVIDRE Mostar, izaslanstvo Veleposlanstva Republike Hrvatske i Generalnog konzulata Republike Hrvatske na čelu s Markom Babićem, predstavnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine te izaslanstvo Hvidre Omiš (RH).

U pozdravnom govoru, predsjednik Hvidre Mostar, Darko Drmać je istaknuo; kako se i danas bore za prava i rješenje statusa članova HVIDRA-e i njihovih obitelji. Na tom putu susreli smo se s pozitivnim i negativnim stvarima, a posebno s revizijom naših članova koja je bila istinski bolna. Godine prolaze, a samim time i pomlađivanje hrvatskog kadra u politici, a s ovog mjesta im poručujemo da smo mi pobjednička vojska HVO-a koja je unijela 27 posto teritorija u BiH i da bez žrtve naših suboraca, koji su dali dijelove tijela, kao i nešto najvrjednije, a to je život”. Žalosti činjenica što federalni partneri i nakon 30 godina osporavaju ulogu Hrvata i HVO-a u stvaranju ove države. ”Zabrinjava nas mržnja prema hrvatskom narodu, Svima nam je poznato gdje nije bilo HVO-a, da tu Hrvati nisu opstali jer su protjerani s vjekovnih ognjišta i poručio kako je ”žalosno da se želi uzurpirati zemlja koju je oslobodio i sačuvao HVO”, misleći na mostarski Liska park i centar koji nazivaju Mevlana kao primjer.

”Mi trebamo zahvaljivati svaki dan našim braniteljima, jer zaslužili su poštivanje onih koji hodaju ovom zemljom danas i siguran sam da nije bilo HVO-a i žrtve poginulih, ranjenih i nestalih, odnosno onih koji su nosili teret rata na svojim plećima, mi danas ne bi bili ovdje i borili se za svoju jednakopravnost. Uvjeren sam da ćemo se na toj žrtvi izboriti za jednakopravnost”, rekao je Dragan Čović i čestitao obljetnicu HVIDRA-i iz Mostara.

Uz predsjednika Čovića svečanosti su nazočili i dužnosnici iz političkog i javnog života uključujući zastupnicu u Europskom parlamentu i kandidatkinju HDZ-a Republike Hrvatske na izborima za Europski parlament Željanu Zovko, dopredsjednicu HDZ-a BiH Darijanu Filipović, glavnog tajnika HDZ-a BiH Gorana Božića, ministra pravde u Federaciji BiH Vedrana Škobića, predsjednicu Vlade HNŽ-a Mariju Buhač, gradonačelnika Grada Mostara Maria Kordića, ministara hrvatskih branitelja iz domovinskog rata u Vladi HNŽ Mladena Begića, ministara za pitanja branitelja u Vladi HNŽ Đuru Prkačina, predsjednika Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar Marka Novaka, kao i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, pripadnici vojnih postrojbi, obitelji poginulih hrvatskih branitelja i ratnih vojnih invalida, te brojnih drugih uvaženi gosti.

Molitvu i blagoslov kod spomenika predvodio je don. Branimir Bevanda a glazbeno uveličao Dario Šunjić.

Komentari su zatvoreni