(Foto)Grabovica: Odana počast nevinim hrvatskim civilnim žrtvama masakra

48

Polaganjem vijenaca i svetom misom u petak je obilježena 29. godišnjica stradanja 33 hrvatska civila koje su u selu Grabovica, između Mostara i Jablanice 9. rujna 1993. godine ubili pripadnici Armije RBiH.

Predsjednik Udruge hrvatskih stradalnika “Grabovica 93” Josip Drežnjak kazao je kako ni nakon 29 godina od zločina nema ništa novo.

– Ni jedno tijelo, ni jedna koščica nije pronađena, a bol Grabovice još je tu i još uvijek se traga za više od pola tijela ubijenih civila, uglavnom žena, staraca. Među žrtvama je i četverogodišnja Mladenka Zadro koja je ubijena u majčinu naručju na kućnom pragu u Grabovici, ni njihova tijela također još uvijek nisu pronađena. Ne možemo vjerovati da se ništa nije poduzelo ni uradilo, zar je moguće da nitko ništa ne zna, niti je vidio gdje su zakopana ili bačena tijela – rekao je Drežnjak.

Ponovno je apelirao na institucije ove države, sud i tužiteljstvo, ali i političare kako bi se rasvijetlio ovaj masakr.

Kandidatkinja Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto istaknula je kako na poseban način žalosti činjenica što se još uvijek traga za 17 žrtava.

– Prošlo je 29 godina od zločina nad civilima u Grabovici, za neke zločine odgovarali su neki pojedinci, međutim kao zapovjedništvo Armije RBiH, koja je počinila ovaj zločin, nitko nije procesuiran, ni kažnjen. Tužno je što se još uvijek traga za žrtvama, svaki čovjek, svaka osoba ima pravo na svoje grobno mjesto. Želim još reći naglasiti da, prije svega, samo na odgovornosti, istini i traženju naših žrtava možemo graditi budućnost u BiH – ustvrdila je Krišto.

Među 33 ubijena civila bilo je 17 žena i četverogodišnja djevojčica Mladenka Zadro, dok je najstarija žrtva bio 87-godišnji Marko Marić. Od 33 civila njih 17 se još vodi kao nestalo, a kod većine ubijenih pronađeni su samo dijelovi tijela.

Pred domaćim sudovima u BiH odgovarali su bivši pripadnici Armije RBiH, i to za pojedinačna ubojstva, ali nitko za ratni zločin protiv civilnog stanovništva ili po zapovjednoj odgovornosti.

Do danas je presuđeno petorici pripadnika Armije RBiH, na devet godina zatvora osuđen je Mustafa Hota, na deset godina Enes Šakrak, dok su Nihad Vlahovljak, Sead Karagić i Haris Rajkić osuđeni na po 13 godina zatvora.

Za zločin u Grabovici Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju pravomoćno je kaznene odgovornosti oslobodio načelnika Glavnog štaba vrhovne komande Armije RBiH Sefera Halilovića, kreatora operacije “Neretva ’93” u kojoj je počinjen taj zločin.

Ostavi odgovor

Your email address will not be published.