(FOTO)Izaslanstvo HVIDRA-e Mostar na obilježavanju 30. obljetnice stradanja branitelja i civila Bogdanovaca

45

Na poziv načelnika Općine Bogdanovci, Marka Baruna, izaslanstvo Udruge Hvidra grada Mostara kojega su predstavljali predsjednik Darko Drmać i član Udruge,ratni vojni invalid Ivica Buhovac, boravili su u trodnevnoj posjeti Općini Bogdanovci a usput posjetili i povijesne znamenitosti iz Domoviskog rata na području Bogdanovaca i Vukovara.

Vrijedi istaknuti da je izaslanstvo iz Mostara boravilo na službenom obilježavanju, prisustvovali su u župnoj Crkvi na Svetoj misi za poginule i nestale branitelje i civile te gledanju Dokumentarnog filma o Bogdanovcima, ostatak vremena su proveli u krugu ratnih prijatelja ovog herojskog grada.


Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježena je 30. obljetnica stradanja branitelja i civila iz Bogdanovaca, naselja nedaleko od Vukovara. Tom prilikom je zapovjednik obrane Bogdanovaca Ivan Matković Lasta rekao kako se slomom obrane Bogdanovaca Vukovar našao u potpunom okruženju kao i da je tijekom tri mjeseca borbi poginulo ukupno 133 civila i branitelja. 
Bogdanovci su udaljeni svega nekoliko kilometara od Vukovara, a tzv. “kukuruzni put” bila je jedina veza vukovarskih branitelja s slobodnim područjem. Danas, 30 godina poslije, možemo reći i da smo zbog nekih stvari možda nesretni ali zato kada vidimo da imamo svoju državu i da smo se uspjeli izboriti da naša djeca i mi živimo u slobodi moramo biti zadovoljni, istakao je Matković. Povodom obljetnice sloma obrane Bogdanovaca načelnik Općine Bogdanovci Marko Barun podsjetio je kako je među 133 stradale osobe bilo 89 mještana sela. 

Među njima je bilo i sedam pripadnika albanske nacionalne manjine. I danas se na popisu nestalih nalazi 17 osoba. Krivce znamo, ali nažalost do njih ne možemo doći kako bi ih stigla zaslužena kazna, rekao je Barun.
Inače, poslije okupacije Bogdanovaca to selo je bilo potpuno uništeno. Niti jedna kuća nije bila naseljena niti je se u njoj moglo živjeti. 

ReplyForward
Ostavi odgovor

Your email address will not be published.