General Sopta: HVO je sveta, spomena vrijedna i uzvišena povijesna tvorba

61

– HVO je sveta i spomena vrijedna i uzvišena povijesna tvorba, po njemu smo opstali, kazao je umirovljeni general, zapovjednik Druge gardijske brigade HVO-a, Stanko Sopta, govoreći na današnjoj svečanoj akademiji u Mostaru, kojom je obilježena 25. obljetnica osnutka Hrvatskog vijeća obrane, javlja Hrvatski Medijski Servis.

U njegovu su strukturu, nastavio je general sopta,  utkani životi preko 7.5 tisuća poginulih bojonvika HVO-a, od kojih mnogi bjahu  mlađi od 25 godina.

– U njemu su još toliko i više smrti nastradalih civilnih žrtava, u strukturi HVO-a mnoge su i ruke i noge, mnogo zravlja duše i tijela njegovih bojovnika, u njegovoj je strukturi uzdah obitelji poginulih te patnja ranjenih i njegovih veterana, kazao je Sopta.

Podsjetio je kako je BiH prije četvrt stoljeća bila u kolapsu i stajala u redu za klanje, u računima velikosrpske agresije.

– Državno vodstvo BiH na čelu s Izetbegovićem taj rat nije smatralo svojim. Mi smo Hrvati vidjevši kako pada grad heroj isti dan osnovali Hrvatsku zajednicu Herceg Bosnu, a na današnji dan prije 25 godina i HVO. Htjeli smo se sačuvati na svojim ognjištima, htjeli smo obraniti gole živote, to i ništa drugo. Vođeni svojim velikim muževima predsjednikom svih Hrvata dr. Franjom Tuđmanom, vječnim ministrom obrane Gojkom Šuškom i prvim i jedinim predsjednikom herceg Bosne mr Matom Bobanom. I s ostalim prvacima Hrvata tog presudnog vremena stali smo na prag svoga dostojanstva i davali živote za svoje svetinje, složni kao jedan, spremni kao i uvijek kroz povijest kad je bio u pitanju naš opstanak, goli život i ognjište, kazao je general Sopta.

Sopta je, uz sve prisutne na Svečanoj akademiji, posebno pozdravio gospođu Katu Zadro, suprugu legendarnog zapovjednika obvrane Vukovara generala Blage Zadre i majku Roberta Zadre, koji je nakon vukovarskog boja došao braniti Hrvate u BiH i položio život na Kupresu.

– Kata danas predstavlja na desetke tisuća hrvatskih majki i očeva čiji su sinovi i muževi položili život na oltar domovine, ponos i tuga kojom svjedoči svoju žrtvu i žrtve svih naših majki i očeva naših obitelji nas sve obvezuje da svojim svjedočenjem i radom ne obzvrijedimo žrtve svih naših poginulih bojovnika, suboraca. Naše su majke zlatnu niti rukopisa svoje ljubavi ispisali najljepše stranice u našoj hrvatskoj povijesti, kazao je Sopta.

Pozdravio je i sve veterane HVO-a i Hrvatske vojske, hrvatskih snaga, a na osobit način one koji su se i nakon potpisivanja mirovnih sporazuma “nastavili boriti za naše dostojanstvo”. Prisjetio se svih, kako je rekao, “nepravedno optuženih koji su više od desetina godina u Haagu samo zato što smo se drznuli obraniti svoja ognjišta, jer su pokvarili nečije planove da nas ne bude”.

– Mi smo u ovoj proslavi itekako sa svima onima koji su i danas u Haagu, sa svima onima koji su na sudskim procesima diljem BiH i Hrvatske i koji ne mogu doići na ovu proslavu 25 godina HVO-a, a u njega su ugrađeni svojim životom. Znam da smo dušom i srcem jedni s drugima i sad ih se prisjetimo; generala Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića, Brune Stojića, Jadranka Prlića, Berislava Pušića, Đure Matuzovića, Zlatana Mije Jelića, nedjeljka Obradovića, Željka Šiljega, Miljenka Lasića, Darija Kordića, Ante Jelavića, i kroz njih sve koji trpe nepravedne progone od strane sudišta BiH, kazao je Sopta, te nastavio:

– S dušom i srcem moramo zajedno kao i prije 25 godina stati na pragu svog dostojanstva i svoje obrane. Jer, inače nas neće biti-u miru ćemo izgubiti ono što smo tolikim životima u boju dobili. Poštovani prijatelji, s tim mislima sjećanja, poštovanje, jedinstva još vas jednom pozdravljam, u ime svih nas bojovnika koji smo obranili naša ognjišta. Budimo i dalje ispunjeni ponosom jer smo bili dionice tog vremena pod slavnim stijegom HVO-a i nek nas trajno nadahnjuju plemeniti stihovi Ivana Gundulića koje je on darovao hrvatskom narodu i cijelom svijetu: O lijepa, o draga, o slatka slobodo, sa srebra sva zlata svi ljudski životi ne mogu ti platiti tvojoj čistoj ljepoti. Živjeli, završio je svoj govor general HVO-a Stanko Sopta.

Izvor: Pogled.ba

Ostavi odgovor

Your email address will not be published.