Groblje mira Bile 2023: Obilježen Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima

86

Danas je na Groblju mira na Bilima prigodnim programom i svetom misom zadušnicom organizirano obilježavanje obljetnice velikog stradanja hrvatskog naroda i komemoracija za sve žrtve Drugog svjetskog rata, poraća i Domovinskog rata, u prigodi Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima.

Program je protekao u organizaciji Hrvatskog narodnog sabora BiH i pododjela za Drugi svjetski rat i poraće Glavnog vijeća, na spomen području „Groblje mira“ na Bilima, platou između Mostara i Širokog Brijega,

Program je započeo polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća pred spomenikom Pietà. Vijenac je položilo izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora BiH predvođeno dr. Draganom Čovićem, a potom i izaslanstvo Republike Hrvatske, koje je predvodio ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grliće Radman i državni tajnik Državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas.

Nazočnima se obratio predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragan Čović, koji se u svome govoru osvrnuo na proces izgradnje spomen obilježja na Bilima u proteklih 10 godina, od kako je zaživio projekt.

„Kada smo krenuli prije 10 godina mnogi nisu vjerovali da ćemo danas biti na ovoj razini. Cilj je bio uz 10. obljeticu imati 10.000 križeva, danas ih je više od 11.000 ovdje, i mi želimo nastaviti dalje razvijati svu nužnu infrastrukturu da bi ovaj projekt bio ono što može biti na ponos svakom od nas. Siguran sam da 50-ak tisuća križeva koji ćemo imati za nekoliko godina i sve ono što želimo napraviti i narednih godina ubrzat će svu dinamku, i zbog toga uz svu zahvalu koju ste čuli, maloprije, svima vama koji ste uz to što hodočastite na Groblje mira, i oni koji podupirete ovakve projekte da to nastavimo zajedno raditi. U počeku smo radili parcijalno pojedine elemente ovog parka, spomen-parka, na ponos svima nama. Danas već to osmišljamo na jedan potpuno cjelovit način i siguran sam da će te svi vi biti uključeni u narednih godinu dana, u jednu javnu raspravu, tako da već vjerujem iduće, 2024 godine ovog šatora neće biti ovdje ispred crkve i ovog oltara. Cjelovito ćemo sagledati ovaj projekt i dati mu konačnu namjenu i otvoriti projekt Groblja mira za sve one koji žele, 24 sata dnevno. Uvjeren sam da taj projekt radimo za dobro svih nas“, kazao je predsjednik Čović.

„U zahvalu svima vama koji hodočastite redovito, da se svi zajedno ugradimo ovaj spomen-park Groblja mira Bile, da svi zajedno damo doprinos da on bude na ponos svih nas“, poručio je među ostalim predsjednik Čović.

Nakon svete mise, na kraju programa i obraćanja povjerenika Komisije Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije BiH za hrvatski martirologij u Mostarsko-duvanjskoj i Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji fra Miljenka Stojića uručeni je prigodan dar maketu spomenika Pieta, rad akademskog kipara Ilije Skočibušića, zaslužnim osobama.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.