Hvidra-a Mostar donirala novac za udrugu fra.Mladen Hrkać

52

Sinoć je u okviru Božićnog turnira predsjednik Hvidre grada Mostara gosp.Miro Šunjić,kao donaciju,predao novčani iznos od 1.500 maraka,predsjedniku Zaklade fra.Mladen Hrkać gosp.Ivanu Soldi.Ovim činom Hvidra je pokazala da svjesno promišlja i pomaže najpotrebitije,a podsjećamo sve nato kako Udruga djeluje.

Humanitarna udruga “fra Mladen Hrkać”, osnovana 16. lipnja 2012. godine u Zagrebu, pomaže osobama sa zdravstvenim poteškoćama i njihovim obiteljima koje dolaze u Zagreb na liječenje. Pružanje pomoći ogleda se u vidu osiguranja smještaja, prehrane, sufinanciranja troškova prijevoza, potpore pri rješavanju administrativnih zahtjeva i prepreka te pri nastavku školovanja. Volonteri i članovi Udruge dočekuju korisnike prilikom njihovog dolaska u Zagreb, svakodnevno obilaze pacijente koji se nalaze na liječenju u nekoj od zagrebačkih bolnica, donose gotov kuhani obrok, pomažu korisnicima mlađima od 18 godina u školovanju te pomažu članovima njihovih obitelji za vrijeme njihovog boravka u Zagrebu.

Udruga je do sada pomogla više tisuća osoba sa zdravstvenim poteškoćama s područja Bosne i Hercegovine i Hrvatske koje su dolazile na liječenje u Zagreb. Korisnici pomoći su smješteni u potpuno funkcionalnim i namještenim stambenim prostorima, na lokacijama koje se nalaze nadomak najvažnijih bolnica, a opremljeni su svim neophodnim prehrambenim proizvodima, higijenskim potrepštinama, tekstilnim proizvodima te kućanskim uređajima. Udruga koristi pet stambenih prostora koji se nalaze na sljedećim lokacijama: Lašćinska cesta 94, Jordanovac 67, Trg Stjepana Radića 3 i Sveti Duh 69/1. U navedenim stambenim prostorima može istovremeno boraviti do 40 osoba.

Korisnici imaju osigurane sve prehrambene namirnice kako bi samostalno mogli pripremati obroke za sebe i oboljele članove obitelji koji se liječe u bolnicama. Uz mogućnost pripremanja hrane, Udruga tri dana u tjednu osigurava gotove tople obroke iz nekoliko restorana na području Zagreba. Svakom korisniku Udruga osigurava besplatnu autobusnu kartu u partnerstvu s vodećim autoprijevoznicima iz Bosne i Hercegovine dok se trošak goriva i cestarina sufinancira slijedom nemogućnosti putovanja autobusom.

U suradnji s brojnim vanjskim stručnim suradnicima, Udruga osigurava psihološku pomoć kroz individualne terapije, razgovore i radionice. Kroz podršku brojnih svećenika i bogoslova Hercegovačke franjevačke provincije omogućava korisnicima duhovno vodstvo kroz molitvu i razgovore što značajno utječe na njihov cjelokupni psihofizički oporavak.

Humanitarna udruga “fra Mladen Hrkać” je jedina organizacija na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine koja može osigurati cjelokupnu organizaciju boravka za osobe s invaliditetom i slabo pokretne osobe, kao i za osobe koje u određenoj fazi liječenja trebaju izolaciju i sterilne uvjete boravka. Uz dostojan boravak, Udruga osigurava i dostojan prijevoz za osobe s invaliditetom, slabo pokretne osobe i ostale korisnike iz posebnih skupina, prilagođenim kombi vozilom s pristupnom rampom.

Brojne oboljele osobe nisu upoznate sa svojim pravima, stoga pomoć Udruge podrazumijeva i podršku pri rješavanju administrativnih prepreka i ostvarivanju njihovih prava što znatno utječe na porast kvalitete i snižavanje troškova liječenja jer je u većini slučajeva riječ o dugotrajnom liječenju. Najčešće je riječ o zdravstvenom osiguranju, nastavku liječenja u inozemstvu, rehabilitacijskim mogućnostima, lijekovima, ortopedskim pomagalima i slično. U slučaju smrti korisnika, Udruga preuzima kompletnu brigu oko dokumentacije i otpreme tijela pokojnika.

Obzirom na doprinos i djelovanje fra Mladena Hrkaća, kako u crkvi u Dubravi tako i u Širokom Brijegu, kao i njegovo nesebično dugogodišnje pomaganje bližnjima, naziv udruge u potpunosti odražava svrhu i postojanje ove Udruge.

Udruga je dobitnik nagrade „Europski građanin“ za 2016. godinu, koju dodjeljuje Europski parlament, kao priznanje za izniman doprinos u promicanju europskih vrijednosti. Za područje humanitarnog djelovanja Udruzi je dodijeljeno priznanje “Didak” povodom 100-te obljetnice akcije spašavanja od gladi djece iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine koju je potaknuo fra Didak Buntić. U svibnju 2017. godine, predsjedniku humanitarne udruge “fra Mladen Hrkać” Ivanu Soldi je uručena nagrada Večernjakov pečat 2016. za Ponos Bosne i Hercegovine u kategoriji Humanost.

Više tisuća osoba kojima je Udruga pomogla kroz neki od navedenih oblika pomoći dovoljno govori o potrebi za ovakvom vrstom podrške u najtežim situacijama, ali dovoljno govori i o učinkovitosti predstavnika i članova Udruge. Sve navedeno ostvareno je zahvaljujući svesrdnoj podršci i pomoći donatora i volontera iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i inozemstva. Odgovornim i otvorenim radom Udruga je stekla povjerenje ljudi i institucija i u vrlo kratkom razdoblju postala je utočište i oslonac za sve one koji zbog liječenja dolaze iz daleka u nepoznatu sredinu.

Ostavi odgovor

Your email address will not be published.