HVO danas slavi rođendan, donosimo vam zanimljiv i poučan tekst

65

Potrebu za osnivanjem vlastitih obrambenih snaga Hrvati u Bosni i Hercegovini prepoznali su 1991., kada je Jugoslavenska narodna armija (JNA) uz pomoć paravojnih srpsko-crnogorskih snaga započela agresiju na Republiku Hrvatsku.

Kada je ta ista armija početkom listopada 1991. sravnila hrvatsko selo Ravno, Hrvati su uvidjeli da ih središnja vlast
u Sarajevu, na čelu s Alijom Izetbegovićem, nije željela zaštititi, već je stvarala suradnju s agresorima u cilju očuvanja Jugoslavije i spašavanja vlastitih političkih pozicija. Hrvati su 18. studenog 1991. u Grudama utemeljili Hrvatsku zajednicu Herceg Bosnu, a historiografske činjenice ukazuju da je HZ-HB nastala iz nužnosti za političkim samoorganiziranjem i samoobranom Hrvata u Bosni i Hercegovini od agresije.

Piše: Hrvoje Mandić / Bild.ba

Njezinim utemeljenjem stvorena je nužna protuteža srpskoj političkoj i vojnoj prevlasti u BiH te spriječena potpuna srpska vojna okupacija BiH od strane JNA. Od prvoga dana od predstavnika Hrvatske zajednice Herceg Bosne javno je manifestirana politička volja da ona kao hrvatska autonomna zajednica ostane u okvirima BiH sve dok je to moguće te da njezine političke strukture budu hrvatski politički glas u međunarodnim pregovorima o budućnosti BiH.

Od utemeljitelja Hrvatske zajednice Herceg Bosne naglašavano je kako će se ona uklopiti u cjelovitu BiH kada se nađe političko rješenje koje će zadovoljiti sva tri naroda u BiH. Hrvatska zajednica Herceg Bosna bila je u vrijeme njezinog osnivanja jamac kako će hrvatski narod sačuvati teritorij na kojem živi u slučaju raspada BiH. Hrvatska zajednica Herceg Bosna utemeljila je 8. travnja 1992. Hrvatsko vijeće obrane (HVO) kako bi se vojno zaštitila od napada JNA i ostali paravojnih formacija.

Rat u Bosni i Hercegovini počeo je kao dio srpske agresije na Republiku Hrvatsku i Hrvate u Bosni i Hercegovini u ljeto 1991. JNA je koristila ljudstvo i teritorij BiH u ratu protiv Republike Hrvatske. U Hercegovini, JNA je u travnju 1992. pokrenula operaciju s ciljem osvajanja Mostara i ovladavanja lijevom obalom Neretve. Uz pomoć manjih sastava HV-a, naoružano hrvatsko stanovništvo uspijelo je osloboditi Čapljinu, Mostar i Stolac te organizirati obranu istočno od rijeke Neretve.

Tijekom tih borbi nastao je HVO kao vojna organizacija Hrvata u BiH, a temeljio se na dijelu struktura Teritorijalne obrane i naoružanom stanovništvu. Početna organizacijska jedinica bili su općinski stožeri HVO-a. Radi usklađivanja i koordiniranja njihovih obrambenih djelovanja u travnju 1992. osnovane su četiri Operativne grupe, odnosno kasnije Operativne zone, Jugoistočna Hercegovina, Sjevezozapadna Hercegovina, Središnja Bosna i Bosnska Posavina koje su konačno u listopadu 1993. preimenovane u Zborno područje Mostar, Zborno područje Tomislavgrad, Zborno područje Vitez i Zborno područje Orašje. Do proljeća 1994.

Zborna područja su bila isključivo pričuvna skupina, da bi tada bio preuzet koncept zbornog područja po uzoru na Republiku Hrvatsku, što je značilo da uz pričuvne postrojbe ima i jednu gardijsku brigadu. Od travnja 1993. do ožujka 1994. trajao je bošnjačko-hrvatski rat kojeg je inicirala Armija BiH, a hrvatski narod je u najvećem dijelu opstao samo na onim prostorima Bosne i Hercegovine gdje se HVO uspio dobro organizirati suočen agresijom Vojske Republike Srpske i Armije BiH.

Braneći sebe u Domovinskom ratu u Bosni i Hercegovini, Hrvati su branili i obranili veliki dio Bosne i Hercegovine i svoje narodno pravo na Bosnu i Hercegovinu. Rat je završio sporazumom u Washingtonu, a nakon primirja zaraćenih strana krajem 1994. uslijedilo je koordinirano djelovanje Hrvatske vojske i HVO-a pod imenom hrvatske snage protiv Vojske Republike Srpske u Bosni i Hercegovini. U operacijskom ciklusu 1995. hrvatske snage su bile ključni čimbenik u razbijanju snaga VRS-a u jugozapadnoj i zapadnoj BiH. Političkim pritiskom međunarodne zajednice ratne operacije su zaustavljene mirovnim sporazumom u Daytonu, čime je okončan rat u BiH.

Potpisivanjem Washingtonskog i kasnije Daytonskog mirovnog sporazuma bošnjački i hrvatski teritoriji u Bosni i Hercegovini ujedinjeni su u kasniji entitet, Federaciju BiH. Ujedinjene su i vojske dvaju naroda, pa je HVO sve do 2005. činio hrvatsku komponentu u Vojsci Federacije BiH, zajedno s bošnjačkom komponentom (Armija BiH). Vojska Federacije BiH zajedno s Vojskom Republike Srpske integrirana je 1. prosinca 2005. u sastav Oružanih snaga BiH. Danas se Oružane snage BiH sastoje od tri pukovnije, a 1. pješačka (gardijska) pukovnija nasljednica je Hrvatskog vijeća obrane koja njeguje tradiciju i kulturno- povijesno nasljeđe HVO-a i hrvatskog naroda.

Hrvatska zajednica Herceg Bosna i Hrvatsko vijeće obrane su branili i obranili Bosnu i Hercegovinu u Domovinskom ratu stoga su Hrvati kao konstitutivni narod u BiH jedini jamac opstanka Bosne i Hercegovine.

Ostavi odgovor

Your email address will not be published.