Izaslanstvo Hvidre na svečanom obilježavanju 31. godišnjice osnivanja 1. gardijske brigade HVO-a „Ante Bruno Bušić“

57

Udruga pripadnika postrojbe Hrvatskoga vijeća obrane „Ante Bruno Bušić“ danas je u Posuškom Gracu, organizirala svečano obilježavanje 31. godišnjice osnivanja Prve profesionalne postrojbe Pukovnije i 1. gardijske brigade HVO-a „Ante Bruno Bušić“.

Za 31. godišnjicu na blagdan Svetog Ante, u Posuškom Gracu program je započeo svetom misom za poginule pripadnike Pukovnije i 1. gardijske brigade HVO-a „Ante Bruno Bušić“, koju je predvodio fra Petar Drmić. Potom je uslijedio svečani mimohod do spomenika poginulim pripadnicima te polaganje vijenaca i paljenje svijeća. Nakon prigodnog obraćanja gostiju upriličen je domjenak i druženje za sve prisutne.

Povijest ove postrojbe započinje početkom ožujka 1992., u Posuškom Gracu gdje je, po zapovjedi generala Ante Zorislava Rose od 7. ožujka 1992 god., utemeljena prva profesionalna hrvatska postrojba u Hrvatskoj zajednici Herceg Bosni.

Na svakom bojištu, u svakoj operaciji, pokazali su što može volja, što može domoljublje i što može odlučnost hrvatskog vojnika u obrani i oslobađanju svake stope hrvatskih prostora.

Ova postrojba odmah po osnutku krenula je na livanjsko ratište. Dana 13. lipnja prije 27. godina se preorganizirala i nastala je pukovnija „Ante Bruno Bušić“. Pukovnija je djelovala na ratištima Livna, Mostara, Stoca, Uskoplja, Rame, Žepča, Bugojna, Travnika, Kupresa, Blagaja…

Krajem 1993. Pukovnija se sa zapovjedništvom seli u Mostar a potom i u Čapljinu. Do kraja reorganizacije postaje Prva gardijska motorizirana brigada. Činili su je bojnici iz 46 općina iz Hrvatske i BiH te deset europskih i američkih država. Poginulo je 106 pripadnika ove postrojbe, a više od 500 je ranjeno.

Ostavi odgovor

Your email address will not be published.