Koordinacija Udruga HVO-a HNŽ: Nećemo začepiti! Vrijeđate Hrvate Jablanice i zatočene hrvatske branitelje!

46

“Kroz medije smo saznali da je Udruženje naziva ‘Začepi i trči’ na području Jablanice i okolnih mjesta najavilo održavanje polumaratona s polaskom, zanimljivo, ispred spomenika stradalih Hrvata u Prvom, Drugom i Domovinskom ratu u Doljanima do platoa Logora ‘Muzej’ u Jablanici.

Također, Udruženje za digitalizaciju i informatizaciju kulturne baštine Digi.ba u Muzeju Bitke za ranjenike na Neretvi u Jablanici otvorilo je Virtualni Reality showroom putem kojeg se korisnicma omogućuje da postane sudionik bitke, ruši mostove, obara avione, spašava ranjenike i upoznaje druga Tita”. navodi se u priopćenju Koordinacije Udruga HVO-a HNŽ-a

“Naime, kako su spomenuta Udruženja svoje aktivnosti trčanja, digitalizaciju i informatizaciju povezali sa ratnom tematikom, dužni smo ih podsjetiti i upozoriti na sljedeće:

Logor Muzej jedan od 331 logora Armije BiH, među pet najstravičnijih i najgorih u kojem su hrvatski branitelji likvidirani, premlaćivani, silovani, ponižavani i mučeni na najsurovije načine.

U ovom logoru djeca, trudnice i starci su ležali na granitnim pločicama, dok su podrumske prostorije služile za iživljavanje nad zatočenim hrvatskim braniteljima.

Veliki broj obitelji poginulih i zatočenih Hrvata doveden je u logor Muzej ‘trkom i šuteći’, baš istim putem kojim je najavljen polumaraton – Je li to slučajno?

Opravdano postavljamo pitanje: prema kome upućujete ovakve poruke i tko treba začepiti?

Da li se na ovaj prvi pogled bezazlen način, sustavno želi poručiti Hrvatima Jablanice i zatočenim hrvatskim braniteljima da ‘začepe’?

Ovim putem želimo upoznati sve navedena i slična Udruženja, a posebno poručiti svim onima koji pokušavaju negirati, prikriti ili na drugi način zanemariti ubijana, protjerivanja i druga mučenja Hrvata Jablanice i okolnih mjesta, da obitelji poginulih hrvatskih branitelja i zatočenici NEĆE ZAČEPITI, nastavit će govoriti istinu o zločinima u Logoru ‘Muzej’

Tražimo da promijenite trasu polumaratona, jer istim vrijeđate sve obitelji poginulih i zatočenih hrvatskih branitelja iz logora ‘Muzej.

Predlažemo da povezujući digitalizaciju, informatizaciju i ratnu tematiku napravite Reality showroom putem kojeg će korisnici imati mogućnost barem virtualno osjetiti ili biti sudionik-zatočenik Logora za Hrvate u Muzeju, u kojem su se rušili svi mostovi prijeratnog prijateljstva i suosjećanja samo zbog imena ili nacionalnog identiteta, u kojem će moći upoznati nekoga od premlaćenih ili izranjavanih hrvatskih branitelja, upoznati nekog od 65-ero zatočene malodobne djece i na koncu se upoznati s imenom preminunlog Karla Marića, simbola žrtve hrvatskih branitelja u Logoru Muzej u Jablanici.

Sigurno da bi se realizacijom ovog projekta, upoznavanjem istine temeljem prikupljenih povijesnih izvora, doprinijelo boljem međusobnom razumijevanju i pomirenju svih žitelja sjevernog dijela Hercegovine, većoj posjećenosti samog kulturno povijesnog objekta od strane posjetitelja različitih nacionalnosti u BiH, povećanom interesu turista, a posebno edukativnu ulogu za posjetitelje i mlađe naraštaje kako bi poznavajući prošlost bolje kreirali budućnost.

Na koncu, poručujemo svima koji pokušaju vrijeđati žrtvu i stradanja poginulih i zatočenih hrvatskih branitelja da nećemo ZAČEPITI, niti ćemo VIRTUALNO, naprotiv STVARNO, GLASNO I JASNO ćemo štititi dignitet i dostojanstvo žrtve hrvatskog naroda u BiH, stoji u priopćenju Koordinacije Udruga HVO-a HNŽ.

Ostavi odgovor

Your email address will not be published.