​Ministar branitelja HNŽ-a Oliver Soldo održao sastanak s predstavnicima domova zdravlja

40

Danas je u prostorijama Ministarstva održan sastanak ministra Solde i predstavnika domova zdravlja sa područja županije, a teme sastanka bile su određivanje paketa usluga te načina i dinamike provedbe Programa ciljanih preventivnih zdravstvenih pregleda branitelja.

Nastavak je ovo aktivnosti Ministarstva na poboljšanju zdravstvene skrbi o braniteljskoj populaciji u dijelu prava iz područja zdravstva kroz pravo na medicinsku prevenciju i rehabilitaciju.

Ministar Soldo upoznao je predstavnike domova zdravlja kako je Ministarstvo kroz sustavno praćenje zdravstvenog stanja branitelja  uočilo trend porasta zdravstvenih problema ali i značajan porast broja smrtnosti branitelja na području županije, stoga je provedba Programa, organiziranjem preventivnih zdravstvenih pregleda, neophodna da bi se u što ranijoj fazi otkrile bolesti.

Sudionici sastanka usuglasili su se o nužnosti proširenja postojećeg sustava brige o zdravlju branitelja s ciljem smanjenja stope oboljenja i smrtnosti kao i podizanju svijesti o važnosti zdravog življenja i praćenja rizičnih faktora oboljenja te ranog otkrivanja bolesti kod branitelja radi ranijeg početka liječenja.

Na sastanku je razmatran i prijedlog  sporazuma o provedbi Programa kojeg će Ministarstvo potpisati s domovima zdravlja nakon čega će, po objavljenom Javnom oglasu, branitelji moći podnijeti zahtjev za ostvarivanje prava na ciljani preventivni zdravstveni pregled.

Ostavi odgovor

Your email address will not be published.