Miro Šunjić odao počast pokojnom prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu

59

Dopredsjednik Udruge Miro Šunjić za Dan pobjede,domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja posjetio je groblje Mirogoj i odao počast pokojnom prvom hrvatskom predsjedniku dr.Franji Tuđmanu.

Dr. Franjo Tuđman umro je u Zagrebu 10. prosinca 1999. godine. Posljednji se put u javnosti pojavio s već vidljivim bolovima na dan Svih svetih na Oltaru domovine na Medvedgradu. Pokopan je 13. prosinca u posebnu upravo izgrađenu grobnicu na ulazu u Mirogoj, iza crkve Krista Kralja, a ispratilo ga je gotovo 200.000 ljudi.

Smrću prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana završilo je najuspješnije doba novije hrvatske povijesti i obnova hrvatske državnosti. Unatoč nepovoljnim međunarodnim okolnostima i agresiji kojoj je Hrvatska bila izložena, ispunio se neprekidni tisućljetni san Hrvata za samostalnom i slobodnom državom. Priznao mu je to i svjetski poznati američki političar Henry Kissinger koji mu se proročanski obratio riječima: “Gospodine predsjedniče, Vi ste zadužili svoj narod jer ste mu u povijesnim trenucima bili na čelu i omogućili stvaranje države. Ali kao i svi veliki ljudi, niti Vi nećete dočekati izraze zahvalnosti za to. Učinit će to tek dolazeće generacije. Ali vjerujte, učinit će. Vi ćete biti veliki čovjek hrvatske povijesti, ali ne za života, već kada ocjene budu donesene hladnom glavom.

No unatoč svemu, dr. Franjo Tuđman pamti se kao prvi hrvatski političar koji je uspio ujediniti sve narodne snage na putu do neovisne države, tog sna mnogih hrvatskih naraštaja.

Ostavi odgovor

Your email address will not be published.