Mostar poput većine gradova i općina u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini odaje počast hrvatskom gradu ‘Heroju’- Vukovaru uz paljenje svijeća i  molitve za poginule i nestale Vukovarce.

Nakon misa zadušnica u mostarskim crkvama, kolone vjernike krenule su prema Vukovarskoj ulici kako bi u miru i tišini odali počast za sve stradale branitelje i civile u Vukovaru i Škabrnji.

 

Kolone iz mostarskih župa su se s upaljenim svijećama spojile u jednu i došli pred križ u Vukovarskoj ulici.

Bitka za Vukovar, u kojoj su ubijena ili poginula 1624 hrvatska branitelja i civila, od kojih 905 do sloma grada, a ranjeno je 1219 branitelja i civila, počela je 25. kolovoza 1991. kada su bivša JNA i srpske paravojne postrojbe krenule u opći tenkovsko-pješački napad na Vukovar.

Opkoljeni Vukovar branilo je oko 1800 pripadnika Zbora narodne garde (ZNG) i policije te dragovoljaca HOS-a ustrojenih u 204. brigadu hrvatske vojske. Nakon tromjesečne vojne opsade obrana grada slomljena je 18. studenoga 1991. godine. U srpske koncentracijske logore odvedeno je oko 7000 zarobljenih hrvatskih branitelja i civila, a iz grada je prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba.