Na današnji dan nestao je general Hrvatskog vijeća obrane Vlado Šantić

52

Na današnji dan, 8. ožujka 1995. godine, nestao je general Hrvatskog vijeća obrane Vlado Šantić kojemu se od tada gubi svaki trag.

Vlado Šantić je rođen 1952. godine u bihaćkom naselju Vedro Polje. Radio je kao knjigovođa u poduzeću Bihacit, a politikom se počeo baviti 1989. te je sudjelovao u osnivanju bihaćkog ogranka HDZ-a BiH. Bio je potpredsjednik stranke i obvezama je bio vezan za Sarajevo. Iz Sarajeva se uspio prebaciti u Hercegovinu gdje je hercegbosanskom vodstvu pomagao u vojnoj organizaciji. Bio je zapovjednik 101. bihaćke pukovnije HVO-a “Ante Knežević – Krpe”, početkom rata predlagao je mobilizaciju vojske iz Bihaća prema Kninu.

Bihać se uskoro našao pod opsadom srpskih snaga. Grad su združenim snagama branili 101. pukovnija HVO-a i 5. korpus Armije RBiH, pod zapovjedništvom Atifa Dudakovića. Šantić, i Dudaković ravnopravno su zapovijedali obranom grada no tenzije između dvojice zapovjednika postojale su od prvoga dana opsade zbog Šantićevog odbijanje da HVO podredi muslimanskom vodstvu u Sarajevu.

U noći s 8. na 9. ožujka 1995. iz hotela „Sedra“ gdje se slavio „Dan žena“ general Vlado Šantić je otet. Bio je to velik skandal koji ipak nije ugrozio odnose Hrvata i Bošnjaka. Šantićevi suradnici i obitelj vjeruju kako je glavni krivac za njegov nestanak general Atif Dudaković. Upravo zbog toga što su svima bila poznata njihova mnogobrojna neslaganja. Šantić je Dudakovića javno prozvao što je kao oficir JNA topništvom tijekom 1991. napadao grad Zadar. S druge strane postrojbe HVO-a postizale su uspjehe u obrani Bihaća, koji je već mjesecima bio glavna meta teških napada udruženih srpskih snaga, ali Šantić je optuživan da je gajio dobre odnose sa zajedničkim neprijateljem.

Kobnoga 8. ožujka ’95., u jednoj od svađa pod utjecajem alkohola, Hamdija Abdić pucao je u časnika HVO-a. Abdić je ubrzo došao po Šantića u Stožer HVO-a, pozvavši ga na sastanak s Dudakovićem u hotel „Sedra“. Šantićeva je pratnja u hotelu razoružana, a njemu se otada gubi svaki trag.

Ostavi odgovor

Your email address will not be published.