Na Merdžan glavi obilježena 32.godišnjica oslobađanja Mostara

90

U srijedu 26.lipnja 2024. na platou Merdžan glava obilježena je godišnjica oslobađanja Mostara, koju su 26. lipnja 1992. godine izveli pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Ova akcija, koja je započela 7. lipnja, završila je zauzimanjem snažnog uporišta Merdžan glava u Podveležju, istočno od Mostara.

Zapovjednik satnije Druge bojne Rudničke, Gordan Zeljko, prisjetio se tog dana s ponosom i tugom, naglašavajući kako je akcija rezultirala oslobađanjem oko 1800 četvornih kilometara teritorija, što je najveće oslobađanje prostora do tada u ratu.

Na platou Podveležje, gdje su se vodile najteže bitke, život su izgubila 34 pripadnika HVO-a, od kojih su 13 bili iz III. cimske bojne. Ilija Vrljić, zapovjednik Treće cimske bojne i umirovljeni general, istaknuo je važnost ovog područja za obranu Mostara, Herceg Bosne, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Dalmacije. Također je naglasio kako pojedinci danas pokušavaju iskriviti povijest, te je podsjetio da su ovi mladići poginuli za slobodu, a njihova imena na spomeniku stoje kao dokaz tko je stvarno branio Mostar.

Đuro Prkačin, ministar za pitanja branitelja HNŽ-a, naglasio je kako se ne smije umanjiti uloga HVO-a i njihovih pripadnika, uključujući i pripadnike bošnjačkog naroda, u obrani Mostara.

Obilježavanje Lipanjskih zora i 1800 oslobođenih četvornih kilometara ostaju trajni podsjetnik na herojstvo HVO-a u obrani Mostara i Bosne i Hercegovine.

Komentari su zatvoreni