Na Radimlji kod Stoca sv. Misa i komemoracija za žrtve Bleiburške tragedije i Križnog puta

44

Nakon preduge prisilne šutnje o stradanjima hrvatskih vojnika i civila na Križnim putevima kojim su odvođeni u logore i razna stratišta, tek se glasno progovorilo nakon devedesetih godina prošloga stoljeća.

Poznato je kako je jedan od Križnih puteva vodio u Hercegovinu. Brojni su svjedoci koji su otkrili lokacije stratišta, a jedno od najvećih je Radimlja. Tu su izvršeni strašni zločini nad zarobljenim vojnicima i civilima. Trudilo se te zločine prekriti i istinu ušutkati, ali iz ljubavi mučenika nikla je sloboda i težnja da se povijest rasvijetli. Mnoge predaje koje su već potvrđene materijalnim dokazima prepuštamo znanstvenicima da ih iznesu na svjetlost istine.

Uz tihe molitve i paljenje svijeća prvo su se počele prinositi svete Mise za pobijene, a povodom šezdesete obljetnice Križnoga puta, na Radimlji je izgrađen spomenik stradalim hrvatskim vojnicima i civilima. Strah od istine, zaostatci totalitarista i danas pokušavaju negirati i ometati istraživanje, zato su nam potrebne glasne molitve. Zato nastavljamo s obilježavanjem svibanjske tragedije i traženjem smrtnih ostataka nedužno pobijenih žrtava.

Danas je na istom mjestu upriličena godišnja komemoracija s Misnim slavljem za sve poginule i nestale katolike hrvatskoga naroda u Drugom svjetskom ratu i poraću i za sve sudionike Bleiburške tragedije.

Komemoracija je započela “Lijepom našom”, a nastavljena polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća.

Vijence na spomenik hrvatskim žrtvama položilo je izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora koje je predvodio predsjednik dr. Dragan Čović.

Svetu Misu za sve poginule predvodio je don Antan Luburić – Biskupski vikar za Trebinjsko – Mrkansku biskupiju.

Ostavi odgovor

Your email address will not be published.