Na više lokacija u Mostaru obilježene ”Lipanjske zore”

42

Danas se na više lokacija u gradu Mostaru svečano obilježila  28. obljetnica oslobađajuće akcije više hrvatskih postrojbi u sklopu ”Lipanjskih zora”.

28. obljetnica svečano je obilježena polaganjem vijenca na brdu Orlovac, Hum, kod spomen obilježja u Vojarni ”Stanislav Baja Kraljević”, u Kruševu, Jasenici, Rodoču te kod spomenika na Trgu Tihomira Mišića na Balinovcu.

Sedmog lipnja 1992., započela je operacija ”Lipanjske zore”. Djelovanjem snaga HV-a, HVO-a i HOS-a, oslobođena je dolina rijeke Neretve, a na nekim mjestima (poput Ošanjića kod Stoca) združene hrvatske snage su izbile na današnju crtu razgraničenja između Federacije BiH i Republike Srpske.

Od 11. lipnja, na području općine Mostar započinje druga etapa operacije, u kojoj su na pravcu djelovanja sudjelovale snage HVO-a Mostar i snage „OG Jugoistočna Hercegovina“ (u sklopu kojih su se nalazile snage 4/4 br. ZNG „Pauci“, satnija „Božana“ te tenkovska satnija iz sastava 156. brigade HV-a). Spajanjem snaga 4. brigade i HVO-a Mostar sa snagama koje su nastupale iz pravca Čapljine, operacija ”Lipanjske zore” završena je 26. lipnja 1992. godine.

Operacijom ”Lipanjske Zore”, također poznatom i pod nazivom ”Čagalj”, oslobođena je dolina Neretve, cijela općina Mostar i grad Mostar, odnosno 1800 četvornih kilometara okupiranog teritorija. ”Lipanjske zore” označile su prvi poraz JNA u Bosni i Hercegovini, a u povijesnom kontekstu smatraju se prekretnicom rata u BiH te operacijom kojom su spriječeni napadi agresora na južnu Dalmaciju, a time dijelom i na srednju Dalmaciju, čime je Dalmacija spašena od katastrofe. Veličina pobjede još je veća jer je na oslobođenom području bila iznimno velika koncentracija postrojbi JNA, njihovog naoružanja i objekata.

Ostavi odgovor

Your email address will not be published.