​Najavili gradnju džamije na Rostovu, Hrvati protiv, traže da se nađu tijela 15 nestalih

47

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO-a HB Bugojna, koju čine Udruga obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, Hrvatska udruga logoraša, Udruga HVIDR-e, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata te Udruga nositelja ratnih odličja, oglasila se zajedničkim priopćenjem u kojem reagira na najavu gradnje džamije na Rostovu posvećene Aliji Izetbegoviću. Glavni razlog protivljenju izgradnje leži u činjenici da bi Rostovo moglo kriti tijela preostalih hrvatskih logoraša za kojima se traga gotovo 28 godina, piše Večernji list.

Nemamo ništa protiv gradnje vjerskih objekata, ali smo kategorički protiv najavljene izgradnje iz više razloga. Nakon što su prošlog ljeta na Rostovu, nakon 27 godina potrage, pronađena tijela četiriju od 19 hrvatskih logoraša koji su iz logora Armije BiH odvedeni u ljeto i jesen 1993. godine te ubijeni na posebno okrutan način, sumnjamo da bi ova lokacija mogla kriti posmrtne ostatke i preostalih 15 naših logoraša. Dok se te sumnje ne istraže do kraja, smatramo kako bi se svaka gradnja na ovom području trebala pomno razmotriti kako se ne bi dogodilo da tijela nestalih ostanu zauvijek skrivena – navodi se u reakciji.

Neprimjeren naziv

Nazvati vjerski objekt po Aliji Izetbegoviću, naglašavaju predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata Bugojna, neprimjereno je iz više razloga i vrijeđa hrvatske žrtve. – Osim ugrožavanja prava obitelji nestalih Hrvata Bugojna na istinu o lokacijama tijela njihovih najmilijih, nazvati vjerski objekt po Aliji Izetbegoviću uvreda je za hrvatske žrtve Bugojna. Alija Izetbegović u ratu je bio najviši bošnjački dužnosnik, ujedno i vrhovni zapovjednik bošnjačke Armije BiH koja je iz Bugojna protjerala 15 tisuća Hrvata, počinila stravične zločine nad hrvatskim stanovništvom, sustavno opljačkala i uništavala imovinu Hrvata, otvorila na desetke logora kroz koje je prošlo oko 2000 zatočenika. Među njima i 23 ugledna predstavnika hrvatskog naroda Bugojna koja su odvedena u nepoznato. Za tijelima njih 15 još se uvijek traga.

Ne treba zaboraviti ni da je Alija Izetbegović na Rostovu u ratu postrojio pripadnike postrojbe El mudžahid, sastavljene od boraca iz islamskih zemalja koji su također sudjelovali u progonu i zločinima nad Hrvatima Bugojna. Nazvati jedan vjerski objekt po njemu ne pridonosi izgradnji mira ni suživota – stoji u zajedničkoj reakciji koja završava porukom investitorima objekta. – Investitori objekta Izudin i Arijana Herceg iz Novog Travnika za medije su izjavili kako ih je Alija Izetbegović svojim životom, među ostalim, poučio i kako treba “biti hrabar u istini”. Dokazi o zločinu Kako tvrde iz udruga, istina o životu i djelu Alije Izetbegovića ima i svoju drugu mračnu stranu koja govori o zločinu, progonima i etničkom čišćenju te višegodišnjem prikrivanju ključnih dokaza zločina, kao što su tijela nasilno odvedenih hrvatskih logoraša koji su, pokazalo se obdukcijom ekshumiranih tijela, ubijani na okrutan način.

Posvetiti vjerski objekt čovjeku koji je bio prvi u lancu političke i vojne odgovornosti postrojbi odgovornih za zločine, bošnjačke Armije BiH i odreda El mudžahid, vrijeđanje je hrvatskih žrtava, prije svih obitelji nestalih logoraša kojima bošnjački politički dužnosnici već 28 godina uskraćuju pravo na istinu i dostojan pokop najmilijih – poručili su predstavnici pet udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO-a HB Bugojna.

Ostavi odgovor

Your email address will not be published.