Neistine i omalovažavanje hrvatskih žrtava Središnje Bosne

43

Odjel za branitelje Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS) reagirao je u utorak priopćenjem za javnost u kome se osvrće na prošlotjedno gostovanje bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u HRT-ovoj emisiji “Nedjeljom u 2”.

Priopćenje HNS-a prenosimo u cijelosti:

– Izneseni stavovi Bošnjačkog člana predsjedništva BiH i predsjednika SDA gospodina Bakira Izetbegovića na HRT emisiji Nedjeljom u 2 a koji se odnose na stradanja hrvatskog naroda u Domovinskom ratu, posebno na prostoru Središnje Bosne, duboko su povrijedila i omalovažila sve Hrvatske stradalnike u Domovinskom ratu, obitelji poginulih, ranjenih i zatočenih Hrvata i sve pripadnike HVO-a zato što ne odgovaraju stvarnoj istini. Nažalost ovo nije prvi puta da politički predstavnici Bošnjaka u BiH kroz izjave u medijima omalovažavaju hrvatske žrtve i stradanja  Hrvata u Domovinskom ratu kao i doprinos koji su dali Hrvati i HVO u obrani BiH.

Branitelji HVO-a odbacuju ovakva stajališta jer su neistinita i ne odgovaraju činjenicama o događajima u Domovinskom ratu. Istina je da je od strane HVO-a u Domovinskom ratu, u odnosu na druge dvije vojske, počinjeno  najmanje zločina, da su Hrvati u odnosu na svoju brojnost u BiH najveće žrtve rata.

Da su naše tvrdnje točne govore slijedeće činjenice iz kojih  javnostmože razvidno vidjeti veličinu žrtve koju su podnijeli Hrvati u Središnjoj Bosni gdje je prognano 85.141 Hrvat, poginulo 2751 Hrvata, od čega 468 civila, da je 2402 djece koja su ostala bez jednog ili oba roditelja, da je 3098 invalida, daje 10.500 porušenih stambenih objekata, da su 43 uništena vjerska objekta i više stotina uništenih i oskrnavljenih nadgrobnih spomenika, te da su samo u općini Travnik 28 sela u kojima su živjeli Hrvati potpuno etnički očišćena, a takvih razmjera su stradanja Hrvata i u Novom Travniku, Vitezu, Busovači, Bugojnu, Uskoplju, Fojnici,Zenici, Kaknju, Varešu Kiseljaku i Kreševu.

Podsjećamo kako je na dijelu BiH pod kontrolom ABiH postojao 331 logor i zatvor, a u njima je bilo zarobljeno 14.444 Hrvata, i to 10.346 civila i 4098 vojnika HVO-a.

Za  ova stradanja još uvijek nitko od nalogodavaca iz ABiH nije procesuiran, umjesto  toga za ovakve zločine koje je počinila ABiH politički  predstavnici Bošnjaka govore da su to bili incidenti.

Sa ovakvim stajalištima u kojima se omalovažava stradanje Hrvata i žrtva koju su podnijeli Hrvati u Domovinskom ratu u BiH teško ćemo graditi povjerenje među narodima, zajednički život i relaksaciju političkih odnosa Hrvata i Bošnjaka u BiH.

Naša zajednička budućnost traži poštovanje svih žrtava, procesuiranja stvarnih počinilaca i nalogodavaca  za ratni zločin,a ne kao do sada selektivni pristup u sudskim procesima i političkim ocjenama događaja iz Domovinskog rata.

Odjel za branitelje HVO-a i Domovinski radi potpune istine o stradanjima u Domovinskom ratu traži od svih medija, a posebno od istraživačkog novinarstva da, koristeći istinite i dostupne činjenice, prikaže javnosti što su to sve Hrvati u BiH pretrpjeli u Domovinskom ratu, a posebno na područjima Središnje Bosne koja je bila u potpunom okruženju ABiH od siječnja 1992. do  travnja 1994.,te kako su, zahvaljujući hrabrosti i odlučnosti Hrvata Središnje Bosne, uz velika stradanja i žrtve obranjena naša vjekovna ognjišta – stoji u priopćenju Odjela za branitelje Glavnog vijeća HNS-a.

Ostavi odgovor

Your email address will not be published.