Obilježena 26. obljetnica tragične pogibije generala Blage Zadre

40

Povijest Hrvata nam govori o hrabrim ljudima koji su svoj život svjesno i dragovoljno žrtvovali za dom i domovinu te tako ušli u svijest svoga naroda kao pravi i istinski velikani i domoljubi. Takav je bio naš Blago Zadro.

Prošlo je 26 godina od tragične pogibije general-bojnika Blage Zadre. Obljetnica njegove smrti obilježena je u Vukovaru je u ponedjeljak, 16. listopada 2017. godine.

Uz obitelj Zadro, obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, hrvatske dragovoljce, branitelje i ratne zapovjednike, obljetnici su nazočili ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske i njen savjetnik za branitelje Ante Deur, izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora, saborski zastupnik Stevo Culej te gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava.

Nakon polaganja vijenaca na Memorijalnom groblju u Vukovaru, u crkvi Gospe Fatimske u Borovu naselju služena je Sveta misa zadušnica za generala Zadru i sve poginule, ubijene i nestale branitelje Vukovara u Domovinskom ratu. Kod spomen biste na Trpinjskoj cesti održan je prigodni komemorativni program.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved tom prilikom izrazio je vječnu zahvalnost žrtvi hrvatskog domoljuba, dragovoljca,  branitelja i generala Blage Zadre koja je neizbrisivi pečat hrvatske povijesti. „U našem pobjedničkom postroju obrane Vukovara ostalo je prazno mjesto jednog od najvećih autoriteta. Bio je iznimno hrabar čovjek iz naroda kojemu su ljudi vjerovali. I upravo zbog svojih izuzetnih organizacijskih sposobnosti i hrabrosti zapovijedao je obranom Borova naselja. Kao zapovjednik svaki je dan zajedno sa svojim sinovima, prijateljima, hrvatskim braniteljima bio na položaju braneći svoju Trpinjsku cestu, Vukovar i svoju Hrvatsku, za čiju je samostalnost cijeli svoj život živio. Povijest Hrvata nam govori o hrabrim ljudima koji su svoj život svjesno i dragovoljno žrtvovali za dom i domovinu te tako ušli u svijest svoga naroda kao pravi i istinski velikani i domoljubi. Takav je bio naš Blago Zadro“, istaknuo je ministar, dodavši kako ovaj general ostaje u sjećanjima svih kao uzor koji se dokazao djelima, velikan od kojeg treba učiti kako istinski i sa srcem ostvariti potpunu slobodu za sebe, svoju obitelj i svoju domovinu.  „Budimo ponosni na svoju prošlost i spremni za izazove sadašnjosti s vjerom u bolju budućnost jer to je naš dug prema Blagi i svim poginulima te zalog budućim naraštajima.” U ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva hrvatskih branitelja ministar je izrazio duboku zahvalnost svima koji su se odazvali i stali u obranu domovine kao i svim hrvatskim obiteljima koje su dale svoje najmilije i ugradile ih u temelj suvremene države Hrvatske.

Okupljeni su se na kraju uputili prema mjestu pogibije general-bojnika Blage Zadre gdje su zapalili svijeće.

izvor: https://branitelji.gov.hr/vijesti/obiljezena-26-obljetnica-tragicne-pogibije-generala-blage-zadre/1848

Ostavi odgovor

Your email address will not be published.