Obilježena 27. godišnjica razmjene bugojanskih logoraša

53

Na Spomen-obilježju na gradskom katoličkom groblju danas su položeni vijenci i upaljene svijeće za sve poginule, zarobljene i nestale Hrvate Bugojna i obilježena 27. godišnjica razmjene bugojanskih logoraša.

Nakon 27 godina potrage, u prosincu prošle godine rasvijetljena je sudbina Zorana Galića, Dragana Miličevića, Ante Markulja i Franje Jezildžića, četvorice iz grupe od 19 nasilno odvedenih hrvatskih logoraša koji su danas ukopani. Njihovi posmrtni ostaci ekshumirani su ljetos na lokalitetu Rostova.

Obilježavanju godišnjice prisustvovali su članovi obitelji, predstavnici udruženja logoraša, predstavnici vlasti, kao i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine Dragan Čović te ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman.

U obraćanju medijima nakon polaganja vijenaca na spomen-obilježju, ministar Grlić Radman pozvao je vlasti države BiH, koja želi prihvatiti europske vrijednosti i koja je na putu ka članstvu u NATO-u, da rasvijetli okolnosti počinjenog zločina.

Nedavno su pronađeni posmrtni ostaci četiri nestale osobe te hrvatski ministar napominje da su u počinjenim zločinima prekršene konvencije i humanitarno pravo, ali posebno važno je, kaže, nastaviti potragu za 15 nestalih osoba.

– Ako govorimo o pomirenju u Bugojnu kao multietničnoj sredini gdje su prije rata živjela sva tri naroda, potrebno je rasvijetliti sve događaje. Bez obzira gdje se zločin dogodio u Bugojnu ili negdje drugdje, mi svaki zločin osuđujemo – naveo je Grlić Radman.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je da je to mjesto slika prostora u kojem se živi ne danas nego posljednjih 30 godina i to bi trebala biti poruka svima koji kažu da su domoljubi, patriote i da je ovo naša domovina.

– Nezamislivo je da još uvijek imamo ljude koji šute o zločinima koje nismo u stanju procesuirati do kraja, a ono što je najgore je da nisu u stanju barem otkriti podatke gdje su ostaci naših najmilijih za koje se danas molimo i pokopat ćemo barem ona tijela koja smo uspjeli naći – dodao je Čović.

Dok tri naroda u Bosni i Hercegovini to pitanje ne riješe između sebe, naglašava Čović, teško će se moći govoriti da je BiH uređena država, da ima perspektivu i euroatlantsku budućnost zbog čega je pozvao institucije da urade svoj dio posla, ali i one koji nešto znaju o počinjenom zločinu da to kažu kako bi ih obitelji u miru pokopale.

Za poginule će biti služena sveta misa u crkvi sv. Ante Padovanskog, te organiziran posljednji ispraćaj i pokop četvorice logoraša na Rostovu.

Ostavi odgovor

Your email address will not be published.