Obilježena 30. obljetnica osnivanja Hrvatske zajednice Herceg Bosne

42

Povodom obilježavanja 30. obljetnice osnivanja Hrvatske zajednice Herceg Bosne danas je upriličeno polaganje vijenaca kod središnjeg spomenika hrvatskih branitelja ispred Hrvatskog doma herceg Stjepana Kosače u Mostaru, a zatim je održan okrugli stol „Renarativizacija progona i povratka Hrvata u BiH“.  

Kao politička, kulturna, ekonomska i teritorijalna organizacija hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini, Hrvatska zajednica Herceg-Bosna utemeljena je 18. studenoga 1991. godine kao odgovor srpskoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu i Hrvate u zemlji.

Povodom 30. obljetnice, vijence je, pred spomenikom palim hrvatskim braniteljima položilo izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH, a izaslanstvo je predvodio predsjednik dr. Dragan Čović.

Na početku okruglog stola sve nazočne pozdravio je predsjednik Glavnog vijeća HZ HB dr. Ivo Čolak, a zatim i predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović, koji je uputio čestitku prilikom obilježavanja 30. obljetnice osnivanja Hrvatske zajednice Herceg Bosne, naglasivši što je ona značila za hrvatski narod.

Danas je dan da slavimo, rekao je dr. Čović govoreći o stvaranju i povijesnoj ulozi Herceg Bosne. “Istovremeno obilježavamo i sve krvave tragove od Vukovara i Škabrnje koji su se kasnije prenijeli i na BiH. Tad su djelovali ljudi koji nisu bili uvježbavani za to, ali su imali mudrost. Uz Hrvatsku zajednicu Herceg Bosnu poslalo se jasnu poruku – nakon stoljeća hrvatski narod je dobio svoju državu Republiku Hrvatsku, koja danas predvodi sve pozitivne procese na ovom prostoru”, izjavio je dr. Čović govoreći o onomu što se događalo u studenom 1991. godine.

Hrvatska zajednica Herceg Bosna je, naglasio je predsjednik Čović, u BiH zaštitila hrvatski narod.

“Da nije bilo HZHB i organiziranog djelovanja hrvatskog naroda, mi danas ne bismo bili ovdje i ne bismo se borili za svoja politička prava, niti bismo gledali ovakvu današnju Hrvatsku. Bez obzira na to što je užas rata pratio HZHB, ponosno možemo kazati da danas ne bi bilo ni naše domovine BiH da nije bilo HB. Zato sam danas ponosan što tražimo rješenja za europsku BiH u kojoj ćemo mi kao narod biti do kraja ravnopravni”, rekao je predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora dr. Čović.

“Pregovarat ćemo dok god je to potrebno da se naš narod od Posavine do Hercegovine osjeća homogeno u BiH. Mi ćemo u tom uspjeti bez potrebe da palimo nove svijeće. Mi smo politički trebali biti izbrisani s ovih prostora, no to nisu uspjeli. Danas imamo puno više partnera nego ikad ranije. U Hrvatskoj imamo cjelokupnu vlast kao partnera. Nema ni jednog razloga da nemamo još više optimizma da ćemo kroz reformu Izbornoga zakona moći nesmetano birati svoje političke predstavnike ali i graditi ovo društvo”, rekao je dr. Čović i pri tom osudio sve one koji danas prizivaju rat.

“Ovaj datum nas obvezuje na odgovornost prema našem narodu. Hvala svima onima koji su bili organizatori ovog političkog projekta. Gradimo svoju domovinu BiH po svojoj mjeri. Ovo je naš dom za naš narod”, rekao je predsjednik Čović.

Izlaganja na Okruglom stolu podsjetila su na aktualnu problematiku Hrvata diljem BiH te su svoja izlaganja imali: mr. sc. Vlado Šoljić na temu „Renarativizacija progona i povratka Hrvata u BiH“, dr. sc. Mirjana Milićević na temu „Smjernice populacijske politike Hrvata u BiH“, dr. sc. Davor Čordaš na temu „Progoni i povratak Hrvata u RS“, Stjepan Marčetić na temu „Utjecaj prisilnih migracija na depopulaciju i etničke promjene između dva popisa stanovništva“ te Velimir Bugarin o temi „Opstrukcija povratka hrvatskih prognanika na prostoru Lašvanske doline“.

Sudionici okruglog stola su se u svojim obraćanjima dotaknuli tema koje su načete tijekom i nakon Domovinskog rata u kojem bi, da nije osnovana HZ HB, Hrvati u BiH bili u daleko podređenijem položaju. 

Ostavi odgovor

Your email address will not be published.