Obilježene Lipanjske zore u Raštanima

45

U povodu obilježavanja Lipanjskih zora,koordinacija Udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO-a grada Mostara polaganjem vijenca i paljenjem svijeća odala je počast za poginule i umrle branitelje. Svetu misu u groblju sv. Leopolda Mandića u Raštanima svečano je predvodio don Ivica Boras uz koncelebraciju svećenika don Davora Berezovskog i đakona Ante Jukića. Svetu misu  liturgijskim pjevanjem su uljepšali članovi pjevačkog zbora mladih ”Santos”iz Rodoča pod ravnanjem don Ivana Bijakšića.

Izdvojili smo dio nadahnute propovijedi đakona Ante Jukića;

Danas se na 28.0bljeticu Lipanjskih zora prisjećamo hrabrih branitelja kojima odajemo počast.Paljenje svijeća i molitva znak su našega dubokog poštovanja i povezanosti s onima koji su pred nama otišli u vječnu domovinu.

Naše branitelje nosila je vjera i ljubav,vjera u trojedinoga Boga i ljubav prema svojoj domovini i bližnjima.Nitko ih nije mogao odvratiti da idu i brane svoju rodnu grudu,oni su, mogli bismo reći,goloruki,s krunicom oko vrata,s molitvom na usnama, krenuli braneći svoje nikoga nenapadajući. Živjeli su za ideale za koje se isplati umrijeti,ti ideali su ih nosili,imali su vjeru u Boga i preko te vjere izvanrednu snagu koja ih je pokretala.Oni nisu kalkulirali nego su hrabro i junački dali svome narodu sve,život svoj.Vjera je njima davala snagu da su ostavili svoje obitelji,ženu,djecu,roditelje i svoj dom kako bi branili svoj narod.Nema veće ljubavi od ove,položiti život svoj za braću,oni su to učinili,dali su svoj život kako bismo mi mogli živjeti.To moramo duboko poštivati i prenositi na mlađe naraštaje,to nam je obaveza i dužnost.Reći hvala junacima koji su svoju zemlju natopili svojom krvlju kako bi nama živima omogućili živjeti u miru i slobodi.

 

 

Ostavi odgovor

Your email address will not be published.