Posljednja izvedena akcija tkz.Armije BiH u Hercegovini u kojoj je polomila zube

43

Jučer je u crkvi Gospe od anđela u Jasenici služena sv. Misa za 19 poginulih branitelja HVO-a i četvero mučki ubijenih civila, koje su 20.09.1993. ubili pripadnici tzv. Armije BiH u pokušaju da zauzmu Hum, Rodoč I Jasenicu a u sklopu agresorske akcije Neretva ’93.

Svetu Misu je vodio fra Iko Skoko, a u propovijedi je apelirao na sve nazočne kako se ovakve stvari ne smiju prepustiti zaboravu, treba sve zapisati, neka ostane u povijesti, što nije zapisano nije se ni dogodilo, kazao je između ostaloga fra Iko.

A ostalo je zapisano to,da su pod vodstvom neosuđenog ratnog oficira Sefera Halilovića, specijalne postrojbe tkz.Armije BiH iz tada opkoljenog Sarajeva premještene u Mostar i sudjelovali u posljednjim operacijama Neretva ’93. Mada je u to vrijeme Sarajevo bilo opkoljeno,isto kao i Srebrenica,Žepa i Bihaćka enklava,vojni i politički vrh iz Sarajeva je vojne snage preusmjerio u dolinu rijeke Neretve da bi napali položaje HVO-a u Hercegovini a dana 20.9.1993.godine izvršen je  napad na važnu kotu u odbrani Mostara,brdo Hum.

“Napad je počeo u 5 sati ujutro uz blagu topničku pripremu koju im je, uzgred rečeno, radila Vojska Republike Srpske iz Podveležja. U prvoj fazi uspjeli su zauzeti Višnjicu i jedan bunker na brdu Hum”, ispričao je predsjednik Udruge Darko Drmać. Prema njegovim riječima, unatoč prvotnom faktoru iznenađenja uslijed proboja linije, HVO se brzo uspio konsolidirati i izgubljene položaje, uz velike žrtve, vratiti u roku od dva sata. Tog dana poginulo je 19 pripadnika HVO-a iz Rodoča i Jasenice te četiri civila u naselju Stotina koje su pripadnici Armije BiH mučki ubili u njihovim domovima.

Ostavi odgovor

Your email address will not be published.