Posveta spomenika i sveta misa za stradale s područja Radešine,općina Konjic

50

U nedjelju 26.9.2021. na području Radešine, općina Konjic,služena je Sveta misa i blagoslov spomen obilježja posvećen žrtvama ovog mjesta iz ll Sjetskog rata i Domovinskog rata.

Svetu Misu za stradale je predvodio don.Drago Ćurković župnik župe Jablanica, a vijence su položili i svijeće upalili predsjednik organizacijskog odbora za izgradnju spomenika Darko Matković sa suradnicima, ministar branitelja u Vladi HNŽ-a Oliver Soldo, predsjednik Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata u HNŽ-u Ronald Jarak, diplomatski savjetnik u konzulatu RH iz Sarajeva gdin. Mladen Glavina, izaslanik konzula RH u Mostara gdin. Mate Paradžik, izaslanstvo Udruge postrojbe Ante Bruno Bušić i Udruge mnogi drugi koji su došli iz svih krajeva Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Mjesto Radešine nalazi se u općini Konjic i udaljeno je nekih 10 km od grada Konjica, te oko 2 km od magistralnog puta Jablanica – Konjic. Iz samog sela Radešine  koje se nalazi na uzvisini pruža se prelijep pogled na Jablaničko jezero. Put do crkve i Spomen obilježja je betoniran prije Domovinskog rata sredstvima mještana, ali nakon rata isti nije saniran niti obnovljen, stoga se nalazi u dosta lošem stanju.

Prema popisu stanovništva iz 1991.godine u Radešinama je živjelo 116 žitelja, od kojih 114 Hrvata, dok danas u Radešinama živi samo nekolicina mještana povratnika, uglavnom umirovljenika. U Domovinskom ratu cijelo mjesto, kuće, kao i župna crkva bile su do temelja spaljene, a branitelji ovog mjesta i civili koji su se predali odvedeni u logore u O.Š. Čelebići i sportska dvorana „Musala“ u Konjicu. Zanimljivo je spomenuti da su se branitelji ovog mjesta predali pripadnicima Španjolskog bataljuna UNPROFOR-a iz čijih su vozila i transportera tada izišli pripadnici muslimanske vojske tzv. Armije BiH, koji su ih sproveli na već spomenute lokacije. Počinjeni su mnogi zločini, a na okrutan način je skončao i pripadnik HVO-a Marijan Pandža, čija supruga sa djecom danas živi u Mostaru.

U knjizi „Gorka vremena hrvatskog naroda Konjica…“ pokojnog Zvonke Dragića detaljno su popisana imena i događaji kako iz II Svjetskog rata, tako i iz Domovinskog rata u Bosni Hercegovini.

Na spomeniku stradalim iz Radešine uklesano je s lijeve strane 46 imena stradalih iz ll. Svjetskog rata i  s desne strane 8 imena poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

”Mislili su neki, već nas neće biti, ni veselje svoje nisu znali kriti, raselit nas triba da nas manje ima, nisu tu ni bili tad će reći svima, al’ sad evo opet nova zora rudi posle dugih ljeta Hrvati se bude, tu na našoj zemlji naš se barjak vije …”

Sa poznatim citatom iz domoljubne pjesme Dražena Žanke, predsjednik organizacijskog odbora za izradu Spomen obilježja i bivši logoraš Darko Matković uputio je pozdravne riječi i riječi zahvale okupljenim mještanima i gostima.

Ovaj spomenik je naš barjak, naše obećanje da nismo i nećemo zaboraviti sve one koji su svoje živote dali za našu slobodu i nećemo zaboraviti sve ono što nam se dogodilo.

Posebna zahvala upućena je don Marku Šutalu koji je najzaslužniji za urađenu papirologiju za crkvu, crkvenu salu, zemljište, kao i urađenu urbanističku suglasnost za Spomen obilježje. Organizator se zahvalio svim donatorima, prije svega mještanima u suborcima, kao i ministru branitelja u HNŽ-u Oliveru Soldi, preminulom predsjedniku Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata u BiH pok. Karlu Mariću, predsjedniku Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata HNŽ-u Ronaldu Jarku, predstavnicima Konzulata Republike Hrvatske u BiH,  predstavnicima Gardijske brigade Ante Bruno Bušić, kao i RTV Herceg Bosne koja je izravno u svom programu vršila prijenos svete mise i blagoslov Spomen obilježja.

Ostavi odgovor

Your email address will not be published.