Pozivnica na obilježavanje Tridesete obljetnice “Dana Kruševa”

42

Dan Kruševa 26.10.1991. – 26.10.2021.

Od kada i zašto Dan Kruševa: Povod da se na 26. listopada obilježava Dan Kruševa bio je događaj koji se dogodio na taj dan 1991. godine.
Što je bilo 26. listopada 1991.: Srpski i crnogorski vojnici i rezervisti okupljeni u “Titovoužičkom korpusu” spustili su se 19. rujna iz Nevesinja u Mostar. Bila je to “tiha” okupacija Mostara. Po dolasku u Mostar smjestili su se u mostarske vojarne s idejom da na “miran” način iz mostarskih vojarni zauzmu zamišljene kote oko Mostara i time osiguraju položaje za planirani rat u Hercegovini. U pokušaju da zauzmu položaje iznad Krivodola u Kruševu i da uđu u mjesta Kruševa suprotstavio im se 26.10.1991. rezervni sastav policije i mještani Kruševa. Ta odluka i taj čin bio je sudbonosan u preduhitrivanju zauzimanja Hercegovine i prodiranja srpskih i crnogorskih rezervista i vojnika prema Splitu i Hrvatskome primorju.
Toga dana skupina rezervnoga sastava policije i predstavnika Kruševa pošli su na pregovore s rezervistima i vojskom na zauzetu kotu iznad Krivodola. Bila im je ideja pregovarati s rezervistima i vojnicima da se vrate u vojarnu na Heliodromu.
Međutim, umjesto pregovora i razgovora rezervisti i vojska su uhitili i helikopterom u Nevesinje u zatočeništvo odvezli policajce i civile.
Od tog časa Kruševljani su danonoćno sve do 11. lipnja 1992. držali položaje prema rezervistima i vojnicima Titovoužičkog korpusa. Svi njihovi pokušaji da uđu u Kruševo bili su spriječeni.

Obilježavanje prvog “Dana Kruševa”: Odmah prve godine, 26. 10. 1992. prisjećali smo se tih velikih i hrabrih odluka u danu kojega smo nazvali “Dan Kruševa”. Kako prve, tako već evo 30.godina neprekinuto obilježavamo taj dan.

Što nam je želja obilježavajući “Dan Kruševa”: Intuicija i instinkt bili su nam 1991. poticaj za hrabrost i smjelost. Želja nam je da ti osjećaji u nama i dalje vladaju kada je u pitanju obrana i čuvanje hrvatske zemlje.
Želja nam je u ovome danu braniteljima iskazati zahvalu u sudjelovanju i u obrani hrvatskih prostora na crti bojišnice u Kruševu.
Želja nam je s molitvom na usnama i tišinom srca na ovaj dan prisjetiti se branitelja i civila koji su u obrani crte u Kruševu poginuli ili su od ratnih posljedica umrli i stradali.

Poruka “Dana Kruševa” je neka nam hrabrost, smjelost i zajedništvo koje smo 1991. baštinili ostanu temeljem za izgradnju budućnosti na ovim prostorima i na prostorima gdje god Hrvati žive.

Pozivnice: Povodom “Dana Kruševa” pozivamo bojovnike koji su sudjelovali u obrani pradjedovskih ognjišta na crti bojišnice u Kruševu.
Pozivamo predstavnike svih struktura grada Mostara, Hercegovačko-neretvanske županije, predstavnike udruga Herceg -Bosne proisteklih iz Obrambenog rata, predstavnike susjednih općina i županija.

Zaključak: I dobro je da smo skupa, ne samo na”Dan Kruševa” nego uvijek. Poginulim braniteljima i civilima neka Bog udjeli mirnu vječnost, a nama živućima slobodan, uspješani miran život na zemlji Hrvata.

Ostavi odgovor

Your email address will not be published.