Premijera filma i 30 godišnjica raspuštanja logora IV. osnovna škola u Mostaru

104

Nakon polaganja vijenaca održana je premijera dokumentarnog filma koji govori o žrtvi hrvatskog naroda u Mostaru i okolici pod nazivom “Priče iz logora IV. osnovna škola”.

Paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca u utorak je kod spomenika poginulim braniteljima ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače obilježena 30. obljetnica raspuštanja logora i razmjene hrvatskih logoraša iz logora Armije BiH “IV. osnovna škola” u Mostaru.

Predsjednik Hrvatske udruge logoraša HNŽ-a Željko Mikulić rekao je kako se o ovom logoru malo govori i malo zna, naglasivši da je u njemu poginulo 17 branitelja.

”Kroz ovaj logor prošlo je oko 130 logoraša. Crveni križ zabilježio nas je prvi put 8. rujna 1993. godine, a na današnji dan razmijenjena su 73 logoraša, od kojih su tri bile ženske osobe”, dodao je. Kako je istaknuo, najmlađa žrtva imala je svega 17 godina, a najstarija 54 godine. Film je potkrijepljen povijesnim činjenicama, edukativan je i nikoga ne vrijeđa.

”U njemu su svjedočanstva dvanaest logoraša koji su smogli snage i hrabrosti da kažu svoja iskustva i to je vrhunac ovog filma” zaključio je Mikulić. Na današnji dan prije 30 godina 19. ožujka 1994. godine raspušteni su svi logori koje su držale postrojbe Armije BiH i Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) nedugo nakon što je potpisan Washingtonski sporazum o prekidu rata između Hrvata i Bošnjaka. Po podacima Hrvatske udruge logoraša u BiH, tijekom rata postojala su 331 logora i mjesta zatočenja za Hrvate. U tim centrima bilo je zatočeno oko 15.450, a ubijena su 662 Hrvata.

Logor IV. osnovna škola nalazio se u istočnom, većinski bošnjačkom dijelu Mostara, i u njemu je bilo zatočeno 120 hrvatskih civila i vojnika. Ubijena su ili nastradala sedamnaestorica. Najmlađa žrtva je imala samo 17 godina, a najstarija 54 godine. Više od 30 osoba preminulo je netom nakon razmjene. O stradanju u tom logoru nakon 30 godina progovorili su u dokumentarnome filmu bivši zatočenici koji su govorili o mučnim detaljima premlaćivanja, zlostavljanja i brutalnosti za koje su odgovorni tadašnji zapovjednici i njihovi podređeni izvršitelji. Nakon minimalnog broja osuđenih zapovjednika tog logora, od kojih su neki u još u bijegu, podrumski dio objekta bivše IV. osnovne škole – logora za Hrvate, nakon rata pretvoren je u sjedište Općinskog suda u Mostaru.

Prije promocije dokumentarnog filma predstavnici logoraša položili su cvijeće i zapalili svijeće ispred središnjeg spomen obilježja na Trgu hrvatskih velikana u Mostaru. Županijski sud u Mostaru je 2007. godine osudio osam nekadašnjih pripadnika bošnjačke Armije BiH na zatvorske kazne u rasponu od jedne do četiri godine zatvora zbog zločina u logoru u IV. osnovnoj školi u Mostaru. Najveću kaznu dobio je upravitelj logora Mirsad Ćupinu kojem je izrečena kazna od četiri godine zatvora. Optuženici za najteže ratne zločine i teške povrede treće Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima Mirsad Handžar i Edin Tanović su u bijegu. 

Komentari su zatvoreni