Prenosimo priopćenje gradskog odbora mladeži HDZ BiH Mostar

51

TREBA LI MEKTIĆ ODGOVARATI ZBOG KRŠENJA ODLUKA VIJEĆA MINISTARA?

ILIJA LASIĆ JE IMAO ZAKONSKO PRAVO DA ZAUSTAVI KONVOJ ILEGALANIH IMIGRANATA JER SE ODLUKA VIJEĆA MINISTARA ODNOSILA NA SMJEŠTAJ TRAŽITELJA AZILA U SALAKOVAC, A NE ILEGALNIH IMIGRANATA.

Prema naši saznanjima jučer je u Izbjeglički centar Salakovac primljeno oko 270 ilegalnih imigranata, koji nemaju status tražitelja azila.
Ministricaa Boravac je u dnevniku na BHT-u u 22.30 sati izjavila da se Akcioni plan odnosi na prihvat tražitelja azila u IC Salakovac.
U trenutku dolaska u Izbjeglički centar Salakovac, imigranti nisu imali status tražitelja azila, što podrazumijeva da je postupljeno u suprotnosti sa Odlukama Vijeća ministara, uz napomenu da iste Odluke nisu objavljene na službenim stranicama Ministarstva.

Hajka na ravnatelja policije MUP-a HNŽ-a Iliju Lasića, je zapravo pokušaj da se skrene sa stvarnih problema i da javnost ne sazna kako je upravo ministar Mektić prekršio propise jer je u IC Salakovac smjestio ilegalne imigrante, a ne tražitelje azile.
Prema našim saznanjima, tek danas ilegalni imigranti iskazuju namjere za azil, odnosno pokreću proceduru radi podnošenja zahtjeva za azil. Tek od trenutka podnošenja zahtjeva za azil ( koji se podnosi nekoliko dana nakon iskazane namjere za azil ) ilegalani imigranti stječu status tražitelja azila.

Dakle, ministar Mektić je bez ikakvog zakonskog osnova jučer u IC Salakovac smjestio velik broj ilegalnih imigranata koji na to nisu imali nikakvo zakonsko pravo.
Ti isti imigranti su mjesecima bili po parkovima u Sarajevu, a bez da su imali status tražitelja azila, odnosno da su iskazali namjeru za isti. Dio stranaca koji su iskazali namjeru za azil, ministar Mektić im nije u zakonskom roku omogućio da podnesu zahtjev za azil u Sarajevu.

Pored toga, što je odgovoran za sigurnost granice, a isti imigranti su bez ikakvih dokumenata prešli granicu BiH, ministar Mektić im nije omogućio da podnesu zahtjev za azil u Sarajevu što jasno govori o kakvom nezakonitom radu se radi.

Ministar Mektić je omogućio da u Izbjeglički centar Salakovac koji je otvorenog tipa dođu stranci bez dokumenata , bez ikakvog statusa i kojima nije u skladu sa Zakonom o strancima ograničeno kretanje.

Pitamo ministra Mektića, tko će biti nadležan za ilegalne imigrante kada izađu iz centra, kada im bude potrebna liječnička pomoć? Hoće li tada, za pružanje te pomoći, biti nadležan državni nivo ili pak gradski ili županijski nivo?

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.