Prije 22 godine umro je ratni ministar obrane Gojko Šušak

47

 

Prije 22 godine, u Kliničkoj bolnici Dubrava, u 53. godini umro je ministar obrane Gojko Šušak. Pokopan je 7. svibnja 1998. godine na zagrebačkom groblju Mirogoj u Aleji hrvatskih branitelja.

Gojko Šušak rođen je 16. ožujka 1945. u Širokom Brijegu. Ministrom obrane Republike Hrvatske imenovan je 18. rujna 1991., a tu je dužnost obnašao u svim hrvatskim vladama sve do smrti 1998. godine. Prethodno je obnašao dužnosti ministra iseljeništva te zamjenika ministra obrane.

Kao jedan od najbližih suradnika prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, bio je jedan od najzaslužnijih ljudi za stvaranje Hrvatske vojske, kao i za pobjedonosni završetak Domovinskoga rata. Dao je nemjerljiv prinos razvoju hrvatskih Oružanih snaga: kopnenih, pomorskih i zračnih. Od tih je snaga stvorio suvremenu vojsku koja je poslije uspješnih operacija za oslobođenje južnog dijela Hrvatske i Dubrovnika, Maslenice, Miljevačkog platoa, brane Peruća, a osobito nakon svojih velikih pobjeda u Bljesku i Oluji i u međunarodnoj javnosti stekla veliki ugled.

Umro je u Zagrebu 3. svibnja 1998. te je uz najviše državne i vojne počasti pokopan u Aleji hrvatskih branitelja na zagrebačkom groblju Mirogoj. Pričuvni je general zbora Hrvatske vojske bio od 28. svibnja 1996., a posmrtno je 5. svibnja 1998. promaknut u čin stožernoga generala Hrvatske vojske.

Ostavi odgovor

Your email address will not be published.