Proslava 27. obljetnice Lipanjskih zora

48

Svetom misom zadušnicom za poginule branitelje u Katedrali Marije Majke Crkve  u Mostaru otpočela je središnja manifestacija obilježavanja 27.Lipanjskih Zora 1992.U prepunoj Katedrali, don Željko Majić, generalni vikar Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije te mons. Luka Pavlović,župni upravitelj predvodili su misno slavlje uz koncelebraciju nazočnih svećenika.Don Željko je naglasio da se Mostaru dogodio urbicid ali hvala Bogu,zahvaljujući žrtvi naših hrvatskih branitelja nije se dogodio i genocid.

Uslijedio je mimohod s ratnim stjegovima od Katedrale do Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima ispred                                      Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača

Polaganje vijenaca i paljenje svijeća

Ivan Vukić, predstavnik Ministarstva hrvatskih branitelja Republike Hrvatske istaknuo je kako je to bio ‘krvavi boj hrvatskog naroda koji je pokazao odlučnost i spremnost u obrani domovine”.

”Lipanjske zore prema ocjenama vojnih stručnjaka bile su prekretnica rata u Bosni i Hercegovini. Oslobađanjem doline Neretve od agresora spašena je BiH i jug Republike Hrvatske”, kazao je povodom 27 obljetnice vojno redarstvene akcije ‘Lipanjske zore’ Mile Pušić, sudionik ove akcije.Pušić je posebno naglasio kako su, u razdoblju od  7. do 27. lipnja, te davne 92′ od velikosrpskog i crnogorskog agresora oslobođena dolina Neretve i okupirani gradovi na području Hercegovine.”Nitko nema pravo zanijekati časnu ulogu HVO-a u obrani domovine. Današnjim generacijama u trajno nasljeđe ostavljamo zajedništvo tih lipanjskih zora koje su temelj budućnosti hrvatskog naroda na ovim prostorima”, istaknuo je.

Ivan Vukić, predstavnik Ministarstva hrvatskih branitelja Republike Hrvatske istaknuo je kako je to bio ‘krvavi boj hrvatskog naroda koji je pokazao odlučnost i spremnost u obrani domovine” Posebno se osvrnuo na status izjednačavanja prava pripadnika HVO-a s pravima pripadnika Hrvatske vojske. ”Budite sigurni da će ovo ministarstvo branitelja voditi računa da integritet branitelja bude na onoj razini na kojoj je potreban”, kazao je tom prilikom.

Predsjednik Vlade Hercegovačko neretvanske županije Nevenko Herceg istaknuo je, kako se već 27 godina, na ove dane osjeća s jedne strane ponos hrvatskog naroda, a s drug strane tuga za braniteljima koji su svoj život dali za obranu svoga doma, obitelji i domovine. Posebno je istaknuo kako je ”hrvatski narod u BiH zahvaljujući ulozi HVO-a i ostao na ovim prostorima”.”Onome tko je bio sudionik tog vremena zna što je za hrvatski narod u BiH značio HVO, Hrvatska zajednica Herceg-Bosna i Hrvatska Republika Herceg-Bosna. Značile su opstanak i ostanak hrvatskog naroda u BiH. To nitko nikakvim političkim spinovima ne može izbrisati”, istaknuo je Herceg.Na kraju, Herceg je posebno naglasio kako je HVO održao ključnu ulogu u opstanku i opstojnosti cjelovite BiH iako, kako je kazao ”neki to žele zanijekati i izbrisati”.

 

 

Ostavi odgovor

Your email address will not be published.