Proslavljena 29. obljetnica oslobođenja općine Stolac

45

29. obljetnica oslobođenja općine Stolac u sklopu manifestacije “Lipanjske zore hrvatske Hercegovine” održana je danas 13. lipnja 2021. god. Program obilježavanja započeo je u 9,00 sati u stolačkoj župnoj crkvi sv. Ilije Proroka svečanom sv. Misom za sve poginule hrvatske branitelje stolačkog kraja. Misu je predvodio stolački župnik don Rajko Marković.

Nakon sv. Mise i mimohoda kroz grad, kod središnjeg spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na centru Stoca, održana je prigodna svečanost polaganja vijenaca i paljenja svijeća za sve poginule hrvatske branitelje.

Vijence su položili; Načelnik općine Stolac Stjepan Bošković sa Koordinacijom udruga proisteklih iz Domovinskog rata, izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine, te predstavnici hrvatske komponente vojske Bosne i Hercegovine.

Načelnik općine Stolac, Stjepan Bošković u svom je govoru pozdravio sve okupljene prisjetivši se svih poginulih za našu slobodu; „Tada smo bili jedno i zajedno u nakani povratka na ove prostore, došavši na naša spaljena ognjišta. Došli smo u porušeni grad s vjerom da je došao dan naše slobode i ravnopravnosti. Mislili smo da ćemo kao ravnopravan narod graditi ovu našu zemlju Bosnu i Hercegovinu. Činjenica je da je u ovih 29. godina bilo teških trenutaka za hrvatski narod, pa tako i Hrvate Stoca, u raznim procesima vođenim po sudištima, u raznim nametnutim rješenjima, raznim ujedinjenjima, međunarodnim projektima. Međutim mi smo 2016/17. pokazali, a pogotovo 2020. godine da ima toliko prostora za rad svih koji žele raditi za dobrobit svoga naroda, pokazali smo da nema onog koji je bitnijih među nama, nego samo prvi među jednakima ali i svi ostali mogu sudjelovati ravnopravno“.

Nadam se da ova žrtva nije i neće biti uzaludna, radit ćemo ustrajno da hrvatski narod u općini Stolac, u Bosni i Hercegovini bude ravnopravan zajedno sa svim ostalim narodima“ rekao je Bošković.

preuzeto sa portala čapljina.ba

Ostavi odgovor

Your email address will not be published.