RATNI ZLOČIN: Mahmuljin osuđen zbog zločina Odreda “El-Mudžahidin”

47

Bivši zapovjednik Trećeg korpusa Armije Bosne i Hercegovine Sakib Mahmuljin osuđen je na Sudu BiH na 10 godina zatvora prvostupanjskom presudom.

U optužnici se navodilo kako je tijekom rata u Bosni i Hercegovini, oružanog sukoba između Armije Republike Bosne i Hercegovine i Vojske Republike Srpske na području općine Zavidovići, optuženi Sakib Mahmuljin, u svojstvu zapovjednika 3. korpusa Armije RBiH, u čijem sastavu je djelovao i odred „El Mudžahidin, tijekom 1995. godine, dok je trajala vojna operacija Armije R BiH na širem području Zavidovića i Vozuće, u okviru koje su pripadnici odreda „El Mudžahidin“ počinili ratne zločine nad ratnim zarobljenicima i civilima srpske nacionalnosti na tom području, nije ništa poduzeo kako bi spriječio navedeni zločin, iako je imao informacije da se pripadnici ovog odreda spremaju počiniti zločin, te da nakon počinjenog zločina nije poduzeo ništa kako bi kaznio počinitelje zločina.

Optužnica je Sakiba Mahmuljina teretila da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Ostavi odgovor

Your email address will not be published.