Sahranjen Marko Radić Maka heroj obrane Bijeloga polja

39

Brigadni general Marko Radić Maka je jučer pred velikim brojem mještana,prijatelja i rodbine sahranjen na rimokatoličkom groblju ”Borača” Potoci. Misu zadušnicu za pokojnog Maku predvodio je bjelopoljski župnik don.Josip Galić a Zoran Zovko je održao oproštajni govor ispred suboraca, pripadnika prve bojne Bijelo polje.

Podsjetimo se Marko Radić je 9.studenog u večernjim satima u blizini svoga stana u Mostaru, iznenada i na svirep način smrtno upucan od strane Josipa Cvitanovića zvani Cviki.

Pod još nerazjašnjenim okolnostima mnogi sugrađani su ostali u nevjerici i zaprepašteni činom koji se dogodio.

Maka Radić je još za života ušao u legendu kao ratni zapovijednik, prve bojne Bijelog polja.Njega su najbolje poznavali  i poštivali njegovi suborci kojih je bilo svih religija i nacionalnosti. Pregledom većinom Bošnjačkih portala često možemo naići na pojam da je Maka bio ratni zločinac pa se išlo toliko daleko da je čak bio i monstruozni zločinac, a što Hrvati to nikada nisu prihvatili,ni tada,ni kasnije, ni ubuduće. Za nas, živuće sudionike, Maka je istinski heroj Domovinskog rata,čvrsto vjerujemo da će ga takvog prihvatiti i pamtiti  buduće generacije Hrvata.

Kada je počeo rat u Bijelom polju, Maka je prvi stao u obranu svoga mjesta. U predratno vrijeme kao momak završava studij tjelesne kulture u Zagrebu.Sportaš u srcu, po prirodi inteligentan, hrabar i neustrašiv,bio je najočitiji primjer svima kako se treba nositi u životu. Očito su neki namjerno zaboravili prve ratne godine i Makin nemjerljiv doprinos u Domovinskom ratu,pa se ovo razdoblje povjesno izostavlja. Kada je 30.6.1993.godine tkz.Armija BiH napala Hrvate i pripadnike HVO-a u Bijelom polju,Maka i njegovi bojovnici su dali žestok otpor neprijatelju da ne osvoji i ne ovlada cijelim prostorom Bijelog polja.Uslijed zatvaranja i mučenja hrvata Bijelog polja po logorima OŠ.Bratstvo–Jedinstvo,IV osnovna škola u Mostaru i pojedinim privatnim kućama,kao odgovor, nastao je toliko spominjani zatvor u naselju Vojno, kao da osim njega nijedan drugi nije postojao.Poslije rata javiše se kukavice,zlobnici i licemjeri da nam kroje pravdu. Uostalom tko smo mi da sudimo.Istina i pravda odavno ne stanuju ovdje jer svatko ima svoju istinu. Mnogi bi rekli ima sud i pravna država ali i tu zakoni nisu jednaki, jedni su blaži za Bošnjake a drugi su stroži za Hrvate.

Pokojini Marko Radić Maka je na Sudu BiH bio osuđen za ratne zločine na 27 godina zatvora, a Županijski sud u Zagrebu preinačio je tu presudu te je smanjio na 12,5 godina zatvora jer je odbacio kvalifikacije udruženog zločinačkog pothvata. Sud BiH ga je pravomoćno osudio za ratne zločine nad Bošnjacima na području Mostara navodeći da je bio dio udruženog zločinačkog pothvata.

Da se Maka kojim slučajem osjećao krivim,mogao je kao slobodan građanin ostati živjeti mirno u Zagrebu,ali Ne, njega je ipak hercegovački kamen i gruda hrvatske zemlje povukla da se vrati na svoje i među svojima. Iza pokojnog Make ostala je neutješna majka,supruga i troje djece. Maku heroja Bijeloga polja neće nikada zaboraviti njegovi suborci i hrvati Bijelog polja.

Maka,tvoja djela ostaju zapisana u vječnosti,velika ti slava i hvala. Legendo,neka ti je laka hrvatska zemlja i počivaj u miru Božjem!

Ostavi odgovor

Your email address will not be published.