Skupština HNŽ-a o egzistencijalnoj novčanoj naknadi za branitelje

40

Zastupnici Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije na današnjoj sjednici u Mostaru trebali bi usvojiti Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji u županiji, a koji predviđa egzistencijalnu novčanu naknadu za branitelje koji pune 55 i 56 godina.

Po riječima ministra branitelja u Vladi HNŽ-a Olivera Solde, za ovu populaciju je osiguran i novac u proračunu u iznosu od 600 tisuća maraka koji će se potrošiti u tekućoj godini.

– Ovim ćemo ukloniti tehničke nedostatke zakona iz 2018. godine, a koje smo uočili u fazi primjene u zadnje dvije godine – pojasnio je Soldo uoči sjednice Skupštine HNŽ-a.

Naglasio je kako bi zakon trebao stupiti na snagu osam dana nakon objave u Službenom glasniku, a dotad će se utvrditi naputci i procedure prema općinskim službama koje bi trebale obraditi prvostupanjsku obradu predmeta, dok će resorno ministarstvo raditi reviziju i dati prijedloge na konačnu isplatu.

Ova županija je među posljednjim koja uvodi ovo pravo, ali branitelji neće biti zakinuti jer će im se putem drugih prava osigurati da njihova skrb bude u cijelosti ispoštovana, dodao je ministar.

– Osnovni je cilj da određeni broj demobiliziranih branitelja koji su na evidenciji Službe za zapošljavanje ostvare minimalna primanja koja su veća od polovine najniže mirovine u FBiH – naglasio je predsjedavajući Skupštine HNŽ-a Šerif Špago.

Uvjeren je kako će u to pravo uvesti i druga godišta te populacije koja je, smatra, najugroženija u FBiH i BiH.

Ostavi odgovor

Your email address will not be published.